matematykaszkolna.pl
. Ewa: W konkursie matematycznym uczestniczyło 55 uczniów. Jurorzy sprawdzający zadania stawiali przy każdym poprawnie rozwiązanym zadaniu znak "+", przy każdym niepoprawnie rozwiązanym zadaniu znak "−", a znak "0", gdy uczestnik zadanie pominął. Po zakończeniu konkursu okazało się, że każde dwie prace różnią się liczbą znaków "+" lub liczbą znaków "−". Jaka jest najmniejsza liczba zadań, przy której jest to możliwe? A) 6 B) 9 C) 10 D) 11 E) 12 emotka Nie chodzi mi tyle o odpowiedź co o sposób rozwiązania emotka
15 sty 21:19
Basia: pierwszy ma same "0" drugi ma jeden "+" trzeci ma jeden "−" czwarty ma jeden "+" jeden "−" piąty ma dwa "+" szósty ma dwa "−" siódmy ma dwa "+", jeden "−" ósmy ma dwa "−", jeden "+" dziewiąty ma trzy "+" dziesiąty ma trzy "−" jedenasty ma cztery "+" dwunasty ma cztery "−" trzynasty trzy "+" i jeden "−" czternasty dwa "+" i dwa "−" piętnasty ma jeden "+" i trzy "−" itd. 1+2+3+...+n = 55
n(n+1) 

=55
2 
n2+n=110 n2+n−110=0 Δ=1+440=441 Δ=21
 −1−21 
n1=

= −11 ∉N
 2 
 −1+21 
n2=

=10
 2 
tak mi się wydaje, ale głowy za to nie dam
16 sty 06:33
Basia: P.S. Zwracam uwagę, że wyliczone przeze mnie n nie jest liczbą zadań. Stwierdzenie czym jest i jaka jest wobec tego liczba zadań pozostawiam zainteresowanym.
16 sty 07:12