.
Ewa: W konkursie matematycznym uczestniczyło 55 uczniów. Jurorzy sprawdzający zadania stawiali przy
każdym poprawnie rozwiązanym zadaniu znak "+", przy każdym niepoprawnie rozwiązanym zadaniu
znak "−", a znak "0", gdy uczestnik zadanie pominął. Po zakończeniu konkursu okazało się, że
każde dwie prace różnią się liczbą znaków "+" lub liczbą znaków "−". Jaka jest najmniejsza
liczba zadań, przy której jest to możliwe?
A) 6
B) 9
C) 10
D) 11
E) 12

Nie chodzi mi tyle o odpowiedź co o sposób rozwiązania
15 sty 21:19
Basia:
pierwszy ma same "0"
drugi ma jeden "+"
trzeci ma jeden "−"
czwarty ma jeden "+" jeden "−"
piąty ma dwa "+"
szósty ma dwa "−"
siódmy ma dwa "+", jeden "−"
ósmy ma dwa "−", jeden "+"
dziewiąty ma trzy "+"
dziesiąty ma trzy "−"
jedenasty ma cztery "+"
dwunasty ma cztery "−"
trzynasty trzy "+" i jeden "−"
czternasty dwa "+" i dwa "−"
piętnasty ma jeden "+" i trzy "−"
itd.
1+2+3+...+n = 55
n
2+n=110
n
2+n−110=0
Δ=1+440=441
√Δ=21
tak mi się wydaje, ale głowy za to nie dam
16 sty 06:33
Basia:
P.S.
Zwracam uwagę, że wyliczone przeze mnie n nie jest liczbą zadań.
Stwierdzenie czym jest i jaka jest wobec tego liczba zadań pozostawiam
zainteresowanym.
16 sty 07:12