ciągi
rovni: znajdź wzór ogólny ciągu okreslonego rekurencyjnie
⎧ | a1=0 | |
⎩ | an+1 = n2 + an dla n≥1 |
|
⎧ | b1=1 | |
⎩ | bn − bn−1 = 3n +1 dla n≥2 |
|
⎧ | c1 = 12 | |
⎩ | cn − cn−1 = n −1 dla n≥2 |
|
15 sty 08:43
think: zrobię przykład b)
b
1 = 1
b
n − b
n−1 = 3n + 1 ==> b
n = b
n−1 + 3n + 1
czyli
b
2 = b
1 + 3*2 + 1 = 1 + 6 + 1 = 8
b
3 = b
2 + 3*3 + 1 = 8 + 9 + 1 = 18
b
4 = b
3 + 3*4 + 1 = 18 + 12 + 1 = 31
b
5 = b
4 + 3*5 + 1 = 31 + 15 + 1 = 47
tyle wyrazów wystarczy i mamy taki ciąg 1, 8, 18, 31, 47,... teraz musimy do tych liczb
dopasować jakiś wzór....
sprawdzamy wśród wzorów liniowych an + b
(dla n = 1) b
1 = a + b === 1
(dla n = 2) b
2 = 2a + b === 8
wyjdzie jakieś a i b i okaże się, że nie generuje ono nam pozostałych rozwiązań.
sprawdzamy wśród wzorów kwadratowych an
2 + bn + c
(n = 1) b
1 = a*1
2 + b*1 + c === 1
(n = 2) b
2 = a*2
2 + b*2 + c === 8
(n = 3) b
3 = a*3
3 + b*3 + c === 18
rozwiązanie tego układu da już wzór ogólny ciągu

pozostałe przypadki analogicznie.
15 sty 09:38
Godzio:
Kombinuj z następnymi tu o nic innego nie chodzi niż o wykombinowanie tego wzoru
15 sty 09:44
Antek: xn=5xn−1−4xx−2
18 sty 13:57
Antek: Znajdź wyraz ogólny ciągu rekurencyjnego:
18 sty 13:57
Mila:
xn=5xn−1−4xn−2
Warunki początkowe są?
18 sty 17:14
Mariusz:
X(t)=∑
n=0∞x
nt
n
∑
n=2∞x
nt
n=∑
n=2∞5x
n−1t
n−(∑
n=2∞4x
n−2t
n)
∑
n=2∞x
nt
n=5t(∑
n=2∞x
n−1t
n−1)−4t
2(∑
n=2∞x
n−2t
n−2)
∑
n=2∞x
nt
n=5t(∑
n=1∞x
nt
n)−4t
2(∑
n=0∞x
nt
n)
∑
n=0∞x
nt
n−x
0−x
1t=5t(∑
n=0∞x
nt
n−x
0)−4t
2(∑
n=0∞x
nt
n)
X(t)(1−5t+4t
2)=x
0+x
1t−5x
0t
X(t)(1−5t+4t
2)=x
0+(x
1−5x
0)t
| x0+(x1−5x0)t | |
X(t)= |
| |
| 1−5t+4t2 | |
| x0+(x1−5x0)t | |
X(t)= |
| |
| (1−t)(1−4t) | |
A−4At+B−Bt=x
0+(x
1−5x
0)t
A+B=x
0
−4A−B=x
1−5x
0
−3A=x
1−4x
0
4A+4B=4x
0
−4A−B=x
1−5x
0
3B=x
1−x
0
| 1 | | 1 | |
X(t)= |
| (4x0−x1)∑n=0∞(tn)+ |
| (x1−x0)∑n=0∞(4ntn) |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
X(t)=∑n=0∞( |
| (4x0−x1)+ |
| (x1−x0)4n)tn |
| 3 | | 3 | |
| 1 | | 1 | |
xn= |
| (4x0−x1)+ |
| (x1−x0)4n |
| 3 | | 3 | |
19 sty 13:32
kerajs: ciągi z 8:43
W każdym równanie charakterystyczne to r=1 więc w każdym przewiduje się wzór ogólny:
xn=An2+Bn+C
Wstawienie trzech wartości początkowych pozwoli na wyliczenie współczynników A,B i C
ciąg z 13:57
r2=5r−4
r=1 ⋁ r=4
xn=A1n+B4n
Układ x0=A+B ⋁ x1=A+4B wylicza współczynniki A i B.
19 sty 16:20
Mariusz:
Funkcje tworzące (zwykła czyli geometryczna oraz wykładnicza)
nie dość że są wygodniejsze w użyciu (nie trzeba zgadywać postaci
rozwiązania równania jednorodnego i równania niejednorodnego)
to i więcej równań można rozwiązać z ich użyciem
19 sty 18:18
Mariusz:
Mądralo nie zauważyłeś że ciąg z 8:43 ma już 10 lat ?
19 sty 18:20
kerajs: Ad 18:18
Niestety funkcje tworzące mają też istotne wady, które skwapliwie pomijasz. I bynajmniej nie
jest to czasochłonność, choć tę akurat każdy widzi.
W metodzie przewidywania wzoru ogólnego się nie zgaduje (!), lecz przewiduje według określonych
reguł.
Wymaga ona mniej liczenia i mniej wiedzy niż przy funkcjach tworzących. I co istotne, dużo
trudniej o pomyłkę.
Ad 18:20
Nie, nie zauważyłem. U mnie format wyświetlania daty tego postu to 15 sty 08:43 .
Pomijając tę kwestię, to jaki masz z tym problem?
19 sty 19:45
Mariusz:
Tak to rozwiąż tą metodą równanie na liczby Catalana albo inne ciekawe równania rekurencyjne
Nie zgadywanie to jak wytłumaczysz to że przewidywań uczysz się na pamięć ?
Po skorzystaniu z funkcji tworzących postać rozwiązania równania liniowego
o stałych współczynnikach wychodzi z sumy szeregów geometrycznych i ich pochodnych
Jakie wady no szereg musi być zbieżny w pewnym otoczeniu zera no ale promień zbieżności
nie jest aż taki ważny byle był różny od zera
Re Ad 18:20
Ja nie mam problemu z tym ale i tak już nikt nie skorzysta z twojej odpowiedzi
Swoją drogą najszybciej byłoby rozwiązać tamte rekurencje przez
zsumowanie części niejednorodnej
19 sty 21:21
kerajs: 1. ''Tak to rozwiąż tą metodą równanie na liczby Catalana albo inne ciekawe równania
rekurencyjne''
A po co? Tu mamy konkretne równanie, i tylko o metodach jego rozwiązania jest sens rozmawiać.
2. "Nie zgadywanie to jak wytłumaczysz to że przewidywań uczysz się na pamięć ?'
Sam sobie przeczysz. Zgadywania nie da się nauczyć na pamięć.
Ale reguł przewidywania to i owszem, można.
3 ''Jakie wady no szereg musi być zbieżny w pewnym otoczeniu zera no ale promień zbieżności
nie jest aż taki ważny byle był różny od zera''
No, ale wpierw ustalić ten szereg, no i go przekształcać, no i nagle się go pozbyć, no i znowu
coś tam robić,, a potem znowu szereg ...
Faktycznie, łatwizna. I co najważniejsze, nic nie trzeba pamiętać!
4 ''ale i tak już nikt nie skorzysta z twojej odpowiedzi ''
Liczę się z tym i dlatego tu nie piszę dłuższych postów. Oczywiście z wyjątkiem naszych
konwersacji.
5 ''Swoją drogą najszybciej byłoby rozwiązać tamte rekurencje przez
zsumowanie części niejednorodnej''
A fe! Zgadywanie jest takie nieprofesjonalne.
19 sty 23:45
Mariusz:
Dziś Antek ma to równanie a jutro może mieć inne równanie do rozwiązania
Podałeś mu sposób działający tylko na równania liniowe o stałych współczynnikach
i w dodatku wymagający zapamiętywania sposobu przewidywania bez uzasadnienia
Jeśli już chcemy się ograniczyć do metod działających tylko na równania liniowe
o stałych współczynnikach to jest jeszcze metoda analogiczna do równań różniczkowych
Równanie jednorodne rozwiązujemy przekształcając je w układ równań
a rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego znajdujemy uzmienniając stałe
Tylko że tutaj możemy mieć jeszcze więcej liczenia niż w przypadku funkcji tworzących
no i powinniśmy znać jakieś rozkłady macierzy ułatwiające jej potęgowanie
oraz jakieś podstawy rachunku różnicowego
Liczby Catalana są przykładem że korzystając z funkcji tworzącej można więcej rekurencji
rozwiązać niż tym co podałeś
Dla mnie to jedno zapamiętujesz te przewidywanie bez uzasadnienia przez co łatwo
te przewidywania zapomnieć a w przypadku funkcji tworzących rozwiązanie samo wychodzi
W równaniach liniowych o stałych współczynnikach rozwiązanie dostajemy
z sumy szeregów geometrycznych i ich pochodnych
W innych równaniach tak jak np w równaniu na liczby Catalana
korzystamy z dwumianu Newtona aby rozwinąć funkcję tworzącą w szereg
a jeszcze w innych przypadkach obliczamy n. pochodną funkcji tworzącej
Tak właściwie wątek został odświeżony przez Antka o 18 sty 2021 13:57
I tylko na jego równaniu rekurencyjnym powinniśmy się skupić
20 sty 00:24
kerajs:
6. ''Dziś Antek ma to równanie a jutro może mieć inne równanie do rozwiązania
Podałeś mu sposób działający tylko na równania liniowe o stałych współczynnikach
i w dodatku wymagający zapamiętywania sposobu przewidywania bez uzasadnienia ''
Zgadza się. Jednak tylko ty masz z tym problem.
7. ''Jeśli już chcemy się ograniczyć do metod działających tylko na równania liniowe
o stałych współczynnikach to jest jeszcze metoda analogiczna do równań różniczkowych
Równanie jednorodne rozwiązujemy przekształcając je w układ równań
a rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego znajdujemy uzmienniając stałe
Tylko że tutaj możemy mieć jeszcze więcej liczenia niż w przypadku funkcji tworzących
no i powinniśmy znać jakieś rozkłady macierzy ułatwiające jej potęgowanie
oraz jakieś podstawy rachunku różnicowego''
Lubisz pisać tasiemcowe rozwiązania, więc masz pole do popisu.
8. ''Liczby Catalana są przykładem że korzystając z funkcji tworzącej można więcej rekurencji
rozwiązać niż tym co podałeś
Dla mnie to jedno zapamiętujesz te przewidywanie bez uzasadnienia przez co łatwo
te przewidywania zapomnieć a w przypadku funkcji tworzących rozwiązanie samo wychodzi
W równaniach liniowych o stałych współczynnikach rozwiązanie dostajemy
z sumy szeregów geometrycznych i ich pochodnych
W innych równaniach tak jak np w równaniu na liczby Catalana
korzystamy z dwumianu Newtona aby rozwinąć funkcję tworzącą w szereg''
Czyli twierdzisz, iż w metodzie funkcji tworzących nic nie trzeba pamiętać?
Nb, skoro tyle piszeszδ o liczbach Catalana to podaj link do ostatniego tematu w którym z nich
skorzystałeś.
21 sty 12:46