Jak rozwiazać taki układ równań??
Krzysiek: Mam pytanie, jak rozwiązać taki układ równań metodą Cramera? Licząc macierze, rząd A równy jest
rzędowi U, ale co dalej...?
Oto ten układ:
x1−2x3=−1
2x1−x2=5
x2+x3=3
15 sty 18:06
mulka13: wpierw trzeba zbudowac macierz
1 o −2
2 −1 0
0 1 1
z tej macierzy trzeba obliczyc wyznacznik . W=−5
teraz liczysz wyznaczniki dla x1,x2,x3. pierwsza kolumna odpowiada x1 za nia musisz podastawic
wyrazy wolne i obliczac wyznacznik . Tak samo postepujesz z kolejnymi
licze wyznacznik x1
−1 0−2
5 −10
3 1 1
wyszedl −15 . teraz podstawiasz do wzoru x1=15/−5
wiec x1=3, x2=1,x3=2 podstaw do rownania wyjsciowego i sprawdz
20 sty 13:23