Rozwiąz równanie wielomianowe
justi234: x3+x−2=0
15 sty 18:46
Godzio:
x3 − x + 2x − 2 = 0
x(x2 − 1) + 2(x − 1) = 0
x(x − 1)(x + 1) + 2(x − 1) = 0
(x − 1)(x2 + x + 2) = 0
x = 1 brak rozwiązań
15 sty 18:55
justi234: Rozwiąż równanie :
2x4 − 13x2 + 6=0
15 sty 19:29
Abrab: zastosuj zmienna pomocnicza t bo to jest rownanie dwukwadratowe
x2=t
dalej to bedzie
t2−13t+6
15 sty 19:35
Abrab: pozniej obliczasz delte, zależnie od delty czy Δ=0 to liczysz pierwiastek x0 a jak Δ>0 to x1
oraz x2
Przy zmiennej pomocniczej jak wyjdzie Ci jakis pierwiastek na przyklad Δ>0 i wyszlo Ci x1=2 to
z racji tego ze to rownanie dwukwadratowe podajesz ze ma rowniez pierwiastek o przeciwnym
znaku czyli
x1=2 lub x1=−2 i pozniej analogicznie z x2. Natomiast z x0 to tez podajesz z przeciwnym znakiem
15 sty 19:39
15 sty 19:46
Jerryme: x3−7x2−4x−12x−20=0
11 maj 10:54