Dwóch pracowników pracując razem wykonuje pewną pracę w ciągu dwóch godzin. Pierwszy pracownik
wykonuje pracę wolniej niż drugi. Gdyby miał on wykonać całą pracę samodzielnie, to pracowałby
o 3 godziny dłużej niż drugi pracownik. W jakim czasie każdy z pracowników jest w stanie
wykonać całą pracę samodzielnie?
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | ||||
| x | y | 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | ||||
| y + 3 | y | 2 |
| 2y + 3 | 1 | ||
= | |||
| y(y + 3) | 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | rozwiąż i już ![]() | |||
| t+3 | t | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
napiszcie chociaż co znaczy | + | = | ||||
| x | y | 2 |
| W | ||
w1(t+3)=W⇒w1= | ||
| t+3 |
| W | ||
w2t=W⇒w2= | ||
| t |
| W | W | W | |||
+ | = | dziele obie strony przez W | |||
| t+3 | t | 2 |
| 1 | 1 | 1 | |||
+ | = | itd | |||
| t+3 | t | 2 |