Nierownosc
djpito: Rozwiaz nierownosc:
−x
2 + 2x −1 ≥ 0
Δ = 2
2 −4 * (−1) * (−1) = 4 − 8 = −4
√Δ=
√−4
dobrze to policzylem
15 sty 18:01
Marcin W: nie ma pierwiastkow kwadratowych z liczb ujemnych

źle wszystko/
15 sty 18:02
Marcin W: i skad te 8 ?
15 sty 18:02
Marcin W: −(x2−2x+1)≥0
−(x−1)2≥0
x=1
15 sty 18:03
djpito: no jak jest 2
2 −4* (−1)*(−1) to − i − daje + tak
15 sty 18:04
djpito: a czemu to wziales w nawias

skrociles rownanie

tak?
15 sty 18:05
kasia: △=b2−4*a*c
△=22−4*(−1)*(−1)
△=4−4=> druga 4 bierze sie stad ze mnozysz 4 razy dwie (−1) to masz 4 na plusie (tamten minus
jest ze wzory)
△=0
15 sty 18:06
djpito: ale w przykladzie jest −x2 − 2x −1≥0 a ty masz +1
15 sty 18:07
Marcin W: mozna tak jak wyzej pokazalem albo jak zaczales tylko policz ta deltę dobrze
Δ=0
x1=1 i dalej wykres i odp
15 sty 18:07
djpito: ok dzieki Kasia
i dzieki Marcin
15 sty 18:09
djpito: | | −b | |
ale jak Δ = 0 to korzystam ze wzoru x1 = |
| |
| | 2a | |
x
1 =
−2−2
15 sty 18:19
Marcin W: czyli x1=1
15 sty 18:20
djpito: a ktos pomoglby mi w rownaniu

−6x
2 − 7x + 5 = 0
15 sty 18:22