Czy ktoś może mi podpowiedzieć ? (wielomiany)
Kone: Wielomiany
W(x)=a(x−2)(x−3)+b(x−1)(x−3)+c(x−1)(x−2) i
G(x)=5x2−19x+18 są równe.
Znajdź a,b,c? Więc muszę wymnożyć nawiasy przez siebie i następnie zamienić na postać
iloczynową?
15 sty 13:11
Kone: Jakaś podpowiedz ?
15 sty 13:30
7744728: układ równań:
a+b+c=5
−5a−4b−3c=−19
6a+3b+2c=18
sam rozwiąż
15 sty 13:36
..: a jak otrzymałeś 6a+3b+2c=18 ?
15 sty 13:48
7744728: wymnożyłem wszystkie nawiasy, i po prostu przyrównałem wszystkie literki z x2, x i zwykłe do
wartości z g(x), wymnóż sam, może się gdzieś pomyliłem
15 sty 13:52
Kone: Po wymnożeniu otrzymuję:
W(x)=a(x2−3x−2x+6)+b(x2−3x−1x+3)+c(x2−2x−1x+2)= a(x2−5x+6)+b(x2−4x+3)+c(x2−3x+2) Za
bardzo nie wiem czy jeśli wyciągnę x2 przed nawiasy to coś da bo przecież na końcu każdego z
nich jest wolna liczba.
15 sty 13:57
7744728: tak samo mi wyszło wszystko, 6a 3b i 2c liczby wolne, i one mają być równe 18 z drugiego
równiania
15 sty 14:00
7744728: na x'y sie nie patrz wogle
15 sty 14:01
Kone: Czyli jeszcze powinnam wymnożyć przez a,b,c nawiasy?
15 sty 14:02
7744728: taa i potem możesz wyciągać x2ty x'y przed nawiasy
15 sty 14:03
7744728: dobra policze ci to
15 sty 14:03
Kone: Jaki x'y ? Nie no mogę sama policzyć. Tylko chodzi mi o to bym zrozumiała.
15 sty 14:04
7744728: a=2 b=0 c=3
15 sty 14:06
Kone: Dzięki.

Teraz sama do tego muszę dojść.
15 sty 14:08
7744728: no wymnażasz, wychodzi ci ax2−5ax+6a+bx2−4bx+3b+cx2−3cx+2c, potem wyciągasz przed nawias x2
i x wychodzi ci: x2(a+b+c)+x(−5a−4b−3c)+6a+3b+2c i przyrównujesz nawiasy do wartości w drugim
równaniu
15 sty 14:09
Kone: Aa tak teraz widzę. Dzięki jeszcze raz.
15 sty 14:11
7744728: spoko, jc to pisz z innymi zadaniami
15 sty 14:14