Punkty M i N są środkami podstaw odpowiednio AB i CD trapezu ABCD ,
Agula: Punkty M i N są środkami podstaw odpowiednio AB i CD trapezu ABCD ,
| | 1 | |
przy czym /MN/ = |
| (/AB/ − /CD/ ) |
| | 2 | |
Udowodnij , że suma miar kątów BADC ABC wynosi 90∧.
15 sty 10:52
Marcin W: napisz jeszcze raz polecenie bo nie rozumiem co trzeba udowodnić.
15 sty 10:56
Agula: Udowodnij , ze kątów BAD i ABC wynosi 90∧
15 sty 11:08
Marcin W: nie rozumiem co kątów suma róznica ? i ile wynosi 90 ? czy coś jeszcze tam mialo być ?
15 sty 11:09
Agula: Udowodnij, że suma miar kątów BAD i ABC wynosi 90∧
15 sty 11:09
Marcin W: 90∧ <−−−− co to oznacza ?
15 sty 11:10
Agula: rozumiesz?
15 sty 11:10
Agula: 90 stopni .
15 sty 11:10
Marcin W:

Poprowadzmy jak na rysunku ramiona trapezu do pktu ich przeciecia wówczas odcinek gm będzie
srodkową trójkata abg. Mozemy zapisać przy oznaczeniach z rysunku:
z=0,5(2x−2y)
z=x−y
Z Tw Talesa mamy:
Stad wiemy ze trojkaty dng oraz ncd są równoramienne więc kat dgn=α oraz kat ngc=β. stad kat
dgc=agb=α+β
W ΔABG suma miar katow wynosi 180 więc katy:
bag+agb+gba=180
α+(α+β)+β=180
2α+2β=180 |:2
α+β=90
cnd.
15 sty 11:45