zadania
iwonka: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych spełniających warunek :
1. 39<x≤120
2. 11≤x≤95
3. 25≤x<105
proszę o dokładne i szybkie zrobienie tego zadania .pleasee
15 sty 14:49
ICSP: Dla pierwszego: a1 = 40 an = 120 r = 1. Ze wzoru na n−ty wyraz ciagu arytmetycznego liczysz
n. POźniej wzór na sumę wyrazów i koniec.
15 sty 14:55
iwonka: proszę napisz jak to zrobiłeś i rozwiąż dalej bo ja sobie nie poradzę i skąd wziąłeś zę a1=40
15 sty 14:57
ICSP: Zakładam że definicje liczb naturalnych znasz. Liczba x należy do zbioru(39;120>. Z tego
odczytuje że najmniejsza liczbą naturalną należącą do tego przedziału jest 40 a największa
120. Rożnica między kolejnymi liczbami naturalnymi jest równa 1.
a
n = a
1 + (n−1)r ⇔ 120 = 40 + n−1 ⇔ n = 81.
| | a1 + an | |
Sn = |
| * n = 80*81 =  |
| | 2 | |
15 sty 15:04