Udowodnij , że U{U{1}{(1 - sinα)^2} - U{1}{(1 + sinα)^2}}{U{1}{(1 - cosα)^2} -
Agula: Udowodnij , że
| 1 | | 1 | |
| − |
| | | (1 − sinα)2 | | (1 + sinα)2 | |
| |
| = tg5α |
| 1 | | 1 | |
| − |
| | | (1 − cosα)2 | | (1 + cosα)2 | |
| |
15 sty 11:05
Trivial:
Niech s = sinα, c = cosα
| | | (1 + s)2 − (1 − s)2 | |
| | | (1 − s)2(1 + s)2 | |
| |
= |
| |
| | | (1 + c)2 − (1 − c)2 | |
| | | (1 − c)2(1 + c)2 | |
| |
=
| | | (1+s − 1+s)(1+s + 1−s) | |
| | | (1 − s2)2 | |
| |
= |
| = |
| | | (1+c − 1+c)(1+c + 1−c) | |
| | | (1 − c2)2 | |
| |
| | | | 4s*s4 | | sin5α | |
= |
| = |
| = |
| = tg5α. |
| | | | 4c*c4 | | cos5α | |
15 sty 11:37
Agula: Nie rozumiem jak obliczyłeś to :
| (1 + s)2−(1 − s)2 | |
| | | (1 − s)2(1 + s )2 | |
| |
| |
| (1+c)2 − (1 −c)2 | |
| | | (1 − c)2(1 + c)2 | |
| |
| | | 1 + s − 1 +s)(1 + s +1 −s) | |
| | | (1+s2)2 | |
| |
= |
| |
| | | (1 + c −1 + c)(1 + c +1 − c) | |
| | | (1 − c2)2 | |
| |
15 sty 14:33
Trivial:
Wzór skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a + b)(a − b)
15 sty 14:36
Agula: A dalej jak Ci to wyszło
15 sty 15:17
Trivial:
1 − cos2α = sin2α
1 − sin2α = cos2α
15 sty 15:20
Agula: Dziękuję
15 sty 15:24