Zad 5 Rozwiąż równania
To ja BŁAGAM POMOCY :(:
b) x
√ 2 − 3 = x − 1
c) −x
2 + 2x = −1
d) −4x (x−3)(x−
√ 2) (x+4)=0
15 sty 12:57
monek: a) 3(x+3)2x3−2(x+1)3x2= 112
3x+9−2x−26=112
x−76=112 | x6
x−7 = 9
x=16 zdaje się
15 sty 13:07
monek: tyle że w pierwszej linijce pod spodem to 2x3 i 3x2 oznacza mnożenie a nie pojawienie siętam
niewiadomej x
15 sty 13:08
ICSP: W pierwszym x = 2. Monek popełniłeś błąd nad kreską ułamkową. 9 − x to nie jest równe −7
15 sty 13:09
ICSP: nie 9 − x tylko 9 − 2. Za szybko...
15 sty 13:10
monek: w b można podnieść obu stronnie do kwadratu a potem przenieść na jedną stronę i policzyć choćby
z delty, w c) przenieść i delte a w d) mamy gotowe miejsca zerowe (−4x=0 i wszystkie nawiasy
przyrównujesz do 0) oczywiście moje sposoby nie są pewnie najszybsze, ale ufam, ze są
skuteczne, uniwersalne i proste

no i mam nadzieję, ze głupiego byka żadnego nie popełniłem
15 sty 13:12
monek: no oczywiście, jak zwykle mój błąd to pomyłka przy jakimś znaku, bardzo przepraszam:( ale
przynajmniej pokazałem ogólny sposób rozwiązania, sorry za błąd .. i dziękuję ,że ktoś czuwa
xD
15 sty 13:16
ICSP: Ja bym b zrobił tak:
1. Segregacja wyrazów
2. wyciągniecie x przed nawias
3. podzielenie przez to co stoi przy x
15 sty 13:17
To ja :(: To w punkcie a) x = 0
15 sty 13:20
To ja :(: chciałem napisać x = 2
15 sty 13:21
ICSP: Wstawiając 2 otrzymujesz 2,5 − 1 = 1,5 co jest prawdą więc x = 2
15 sty 13:22
To ja :(: Dobra to już mi się zgadza. Tylko mam jeszcze problemy z pozostałymi podpunktami coś mi nie
idzie
15 sty 13:25
ICSP: To może napisz jak to liczysz.
15 sty 13:34
To ja :(: Jest tu kto ?
15 sty 13:34
To ja :(: Chcę obliczyć b) tak jak pisał monek ale nie kumam z tym podniesieniem do kwadratu po co to i w
ogóle to co mam podnieść ?
15 sty 13:38
ICSP: Potrafisz rozwiązywać nierówności kwadratowe? Takie liczenie delty poźniej licysz x1 x2
15 sty 13:40
To ja :(: Delte i te x 1 i x 2 to liczyć potrafię ale mam problem z wyciągnięciem przed nawias
15 sty 13:44
ICSP: x√2 − 3 = x −1 ⇔ x√2 − x = 2. W tym moemencie po lewej stronie rownania musisz wyciagnąć cx
przed nawias.
15 sty 13:46
To ja: −x(−√2 + 1 ) −2 Takie coś ? dobre to jest ? czy muszę kombinować dalej ?
15 sty 13:53
ICSP: x√2 − x = 2. Na razie tylko x wyciągnij. Nie minus x sam x wystarczy. Chwilowo nie zmieniaj
stronami.
15 sty 13:55
To ja: Czyli tak ? x ( √2 − 1 ) =2
15 sty 13:59
ICSP: Dokładnie. Teraz dzielisz przez to co stoi przy x. Na sam koniec usuwasz niewymierność z
mianownika.
15 sty 14:06
To ja: X = 2
√2 − 1 taki jest wynik
15 sty 14:16
ICSP: Raczej nie.
15 sty 15:36
To ja: To weź mi podaj wynik to sobie go wpiszę
15 sty 15:42
ICSP: | | 2 | | 2(√2+1) | |
x(√2 −1} = 2 ⇔ x = |
| ⇔ x = |
| Dokończ. |
| | √2 − 1 | | 2−1 | |
15 sty 15:45
To ja: Dobra to mi chyba wystarczy szkoda że wyniku nie chcesz podać bo ja i tak tego skumać nie dam
rady cały dzień siedzę przed tym

:(
15 sty 15:47
ICSP: Na gorze wymnóż a na dole wyjdzie 1.
15 sty 15:50
To ja: Wynik 2
√2
15 sty 15:51
To ja: Pomyłka wynik 2
√2 + 2 taki jest
15 sty 16:04
To ja: To dobry mam wynik ? jest tu kto ?
15 sty 16:35