matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.3.2010
Zadania
Odp.
1
maryaan:
5
Godzio:
Mam takie zadanko, nie wiem kompletnie jak się za nie zabrać: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x
4
+ x
3
− 3x
2
− 4x − 4 jest
7
Malaa:
jeszcze jedno pytanie odnoście : dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania:
8
:(:
1) Krawędź podstawy w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ,a długość 8 cm a kąt między płaszczyznami, w których zawierają się przeciwległe ściany boczne, ma miarę 700. Oblicz: a)
1
Beata:
Oblicz nacisk jaki wywiera na podłogę windy ciało o ciężarze Q = 200N jeżeli winda porusza się :
0
Beata:
Ciało A puszczono swobodnie z wysokości h1= 12m. W tej samej chwili ciało B wyrzucono pionowo w górę tak, że wzniosło się ono na wysokość h2 = 15m. Na jakiej wysokości i po jakim czasie
2
artal:
Mam problem z wartością bezwzględną przy wielomianach. Czy mógłby ktoś mi pomóc? dziękuję z góry.
2
paaanna:
Czy
1
8
*2
−2
= 2
−5
2
Beata:
Oblicz pracę wykonaną przez dźwig przy podnoszeniu ciała o masie m = 100kg przez czas t= 20s , ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem a = 3m/s
2
.
1
początkowy gimnazjalista:
2* 2
√
3
= 4
√
3
dobrze to rozwiązane?
5
Malaa:
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania ? (m−2)x
2
+ (m+5)x−m−1=0
0
N@t@sz@:
N@t@sz@: Bardzo proszę o pomoc w równoległoboku ABCD dane są równania boków AB: 2x−y−1=0 AD: 3x+y+6=0 oraz wierzchołek C(−2,5).Oblicz długość boków i punkt przecięcia przekątnych K(x,y)
4
Wojtek:
Dobry wieczór
Być może ktoś się skusi na zadanie z prawdopodobieństwa
19
Human:
witam
1
OLA:
1. Wyznacz środek i długość promienia okręgu: a) x
2
y
2
− 6x − 8y − 11 1.
7
rox:
ac−bc+ad−bd
Określ dziedzinę i uprość wyrażenie:
ac+bc+ad+bd
0
viola:
pomóżcie y=|x+1| ,mam zrobić rysunek i tabelkę ,rozwiązuję i wychodzi jakoś różnie czyli nie zawsze tak samo,czy może ma tak być?
2
rox:
2
Wykres funkcji y=
przesunięto o wektor w=[3,2].
x
ax+b
a) przedstaw wzór tej funkcji w postaci f(x)=
x+c
b) wyznacz współczynniki a, b, c
3
kArOliNa:
Hejoo
pomożecie mi w tym ? proszęę
wytłumaczcie mi to..
2
Ukasz:
1.Długosc wysokosci graniastoslupa prawidlowego czworokatnego wynosi 8cm, a przekatna graniastoslupa jest o 4 cm dluzsza od przekatnej podstawy. Oblicz objestosc tego
11
Ergo:
:::rysunek::: Bardzo prosze o pomoc
1
Paweł:
1. Wyznacz środek i długość promienia okręgu: a) x
2
+ y
2
− 6x − 8y − 11 = 0
1
M:
Zad 2. Ściana boczna w ostrosłupie czworokątnym prawidłowym tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 500. Wysokość jego ściany bocznej ma długość 10 cm. Oblicz pole powierzchni bocznej
2
seba:
zadanie na wielomianach: (x−1)
3
+(2x+3)
3
=27x
3
+8
3
Kasia:):
Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (a
n
), gdy: Wszystkie juz obliczylam z zadania tylko za jedno nie wiem jak sie zabrac. pomoze ktos?
4
ann:
proszę o pomoc! a) x
4
+9x
3
+21x
2
−x−30>0
2
eh:
jest ktos dobry ze stereometrii
plissssss.......
6
Puca:
Witam mam takie zadanie:
4
gonia:
gonia: Oblicz długość odcinka AB jeżeli; a) A=(0,0) B=(−2,4) b) A=(1,1) B=(5,5) c) A=(−4,3) B=(3,−4)
3
gonia:
prosze o pomoc to zad na klasówke gonia: przez prostokątną działkę o wymiarach 200mx 300m prowadzi ścieżka. Oblicz długość tej
1
szukający pomocy:
Odcinek łączący środki ramion trapezu ma długość 10 cm, a odcinek łączący środki przekątnych ma długość 3 cm. Oblicz długość podstaw trapezu.
2
hmmmmmm:
Punkt M lezacy poza plaszczyzna wyznaczona przez wierzcholki trojkata rownobocznego jest odlegly od kazdego z tych wierzcholkow o
√
13
cm, a od kazdego z jego bokow o 2 cm. Wyznacz
1
eh....:((:
pole podstawy ostroslupa prawidlowego szesciokatnego rowne jest 96
√
3
cm
2
. plaszczyzna sciany bocznej tworzy z plaszczyzna podstawy kat miary 30 st. Oblicz objetosc i pole
0
pomozcie please:(((((:
w ostroslupie szesciokatnym prawidlowym najdluzsza przekatna podstawy rowna jest 4
√
3
. Płaszczyzna sciany bocznej tego ostroslupa tworzy z plaszczyzna podstawy kat miary 45 stopni.
4
Aga:
oblicz (x
3
+2x−1)
2
jak to zrobic
7
ABCD:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego, równoramiennego wpisanego w okrąg: (x−3)
2
+ (y + 5)
2
= 36
1
Anusiak :
Dwa okręgi o środkach A i C są styczne zewnętrznie. Trzeci okrąg o środku B jest styczny do tych dwóch okręgów wewnętrznie a punkty A, B, C leżą na jednej prostej. Oblicz promienie tych
3
ABCD:
Wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny, równoramienny. Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie. A(−3,−2) B(5,−2) C(1,2)
2
ABCD:
Napisz równanie okręgu o średnicy której końcami są pkt A(−10,5) i B(3,6)
4
humanistka na 100%:
Mógłby ktoś ŻYCZLIWY!
podać mi wszystkie niezbędne wzory związane z funkcja kwadratowa i wielomianami
z góry dzięki
1
Aga:
jak to rozwiazac (x
3
+2x−1)
2
Prosze o szybka pomoc
4
Sandra:
rozwiążaniami równania x
2
+bx+c=0 sa liczby 8 i −3. Wyznacza parametr b i c. no to podstawilam pod x 8 i −3 i co dalej
1
ABCD:
Czy środek odcinka łączącego środek okręgu k1 i k2 należy do prostej y = x −1? a) k1: x
2
= (y−2)
2
= 25 oraz k2: x
2
+ (y+4)
2
= 1
1
ABCD:
Oblicz pole równoległoboku o bokach 12 i 16, kącie ostrym 30*
1
ABCD:
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 4 i 10. Oblicz pole jeśli kąt rozwarty ma miarę 120*
3
ABCD:
Oblicz długość przekątnych rąbu o kącie ostrym 60* i polu równym 32
√
2
cm
2
10
paaanna:
Czy byłby ktoś tak dobry i sprawdził mi zadanie z działaniami na potęgach?
4
ABCD:
Oblicz miary kątów rombu o obwodzie 48cm i polu 72 cm
10
Redox:
Rozwiąż nierówności i układy nierówności: a) x
2
−7x+12>0
2
Dora:
okrąg o promieniu 2 cm wpisany jest w trójkat prostokątny.Punkt styczności dzieli przeciwprostokątną na odcinki 4cm i 6cm.Oblicz obwód tego trójkąta.
7
Hania =):
Stosunek odpowiednich boków dwóch wielokątów podobnych jest równy 5:7. Pole mniejszego wielokąta jest równe 50 cm
2
. Oblicz pole większego wielokąta
5
Sandra:
rozwiąż ukłąd równań x−y=−3 −4x+4y=8
0
Ulusia :)):
Eta I Szymon DZIĘKI
7
damiano:
x³+3x²+x+3=0
1
Alv:
Wyznacz zbiór wartości funkcji: f(x)=|x − 1| + |x + 4|
8
Rozwiaz rownanie−4,−1,+2,+5+.......+x=490 a1=−4
6
damiano:
x³−x+5>o
5
Sandra:
W czasie wakacji Marcin przejechał odległość z pkt A do B liczącą 120km. Gdyby jechał z stałą prędkością o 5km/h większą to przejedzie odległość w czasie o 2 godziny krótszym. Wyznacz
3
kamil:
(1 + sinα )( 1 − sinα ) + sin
2
α =
0
PAULINKA:
witam prosze o pomoc ! 1.Dla następujących danych podaj mediane modem rozstęp oblicz średnia arytmetyczną wykonaj diagram prezentujący dane. 5,8,3,3,2,3,3,7,9,1
1
Sandra:
rozwiąż nierówność x
2
−x+5>0
2
Siden:
układ równań:
1
fruu:
:::rysunek::: mam 2 przecinajace sie proste o rownaniach
0
PAULINKA:
witam prosze o pomoc ! 1.Omów dwa wybrane elementy kombinatoryki
1
Sandra:
rozwiąż równanie x
3
+3x
2
+x+3=0
1
Gróha:
Podaj definicje funkcji parzystej, nieparzystej. Czy funkcja f(x)=5x
2
+ cosx jest parzysta czy nieparzysta
2
Jajaja:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n należącej do przedziału {3,4,5,6,7,8} największy wspólny dzielnik liczb n i 10.
5
hajt:
tgα −
1
tgα
sprawdź, czy podana równość jest tożsamoscią:
= −cos2α
tgα +
1
tgα
2
Maturzystka:
Hej
Mam problem z zadaniem
Proszę o pomoc . Na okręgu o promieniu 2 opisano trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej o długości 12. Oblicz obwód tego trójkąta.
0
Gróha:
Wyznacz równanie okręgu stycznego do osi układu współrzędnych i przechodącego przez punkt P=(2,4).
3
Servantes:
Dziedziną pewnej funkcji są liczby całkowite, a ich wartosci dla argumentów parzystych: −1, a dla nieparzystych: 1. Wyraź tę funkcję za pomoca wzoru.
1
Gróha:
Rzucamy dwiema monetami. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A − na 1 monecie wypadł orzeł, B − na 2 monecie wypadł orzeł
2
Gróha:
Prosze pomóżcie
! Oto zadanie
3
Jajaja:
zapisz wzor funkcji f(x)=|5x−10|+3 bez symbolu wartości bezwzględnej. Warunki dla x napisz w postaci przedziałów
0
PAULINKA:
witam prosze o pomoc ! 1.Omów dwa wybrane elementy kombinatoryki
0
Gróha:
Oblicz sumę odwrotności sześcianów pierwiastków równania: x
2
−2x−
√
3
=0
2
Gróha:
Udowodnij tw. sinusów. Pomoże ktoś
0
Gróha:
Prosze o pomoc
Oto zadanie:
1
Aga:
3
5
x+
7
10
=
7
20
x−
1
2
1
Ania:
oblicz: log
5
50
3
Aga:
86+12x=94−15x
1
Aga:
0,8+0,6x=0,25x+1,2
0
anulka:
Suma trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 62. Różnica wyrazu trzeciego i drugiego jest 5 razy wieksza od roznicy drugiego i pierwszego. wyznacz ten ciag
3
Gróha:
Prosze o pomoc
Oto zadanie:
1
Iwona:
Punkt P dzieli odcinek AB w stosunku 3:5 licząc od punktu A. Oblicz współrzedne punktu P, jeżeli A=(2,−3), B=(6,5).
0
12312:
w pewnej grupie osob 60% z nich posiada w domu komputer, 35% kino domowe a 25% oba te sprzety. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze losowo wybrana osoba z tej grupy ma tylko jeden z
0
12312:
w pewnej grupie osob 60% z nich posiada w domu komputer, 35% kino domowe a 25% oba te sprzety. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia , ze losowo wybrana osoba z tej grupy ma tylko jeden z
11
Piotrek :):
prosze wszystkich
o głos na mojego
zawodnika
Bardzo bardzo prosze
1
Damian:
Mam prosbe... Wykaz ze ciag (a
n
) jest rosnacy)
2
lu : ):
W koszu jest 5 gruszek i 4 jabłka z kosza wybieramy losowo 4 owoce. Oblicz prawdopodobieństwo,że wylosujemy 2 gruszki i 2 jabłka
19
karol:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f(x) = x
2
+bx + c, jesli wiadomo ze jej miejscami zerowymi sa liczby x
1
= −2 , x
2
= 4 i do wykresu funkcji nalezy punkt A = (−3, 21) wyznacz wszystkie
24
grzesiek:
prosze o pomoc ostani termin z majcy potrzebije takie zadanko rozwiazac zbadac przebieg zmiennosci funkcji
3
fruu:
4
√
a
2
−1
=|
√
3
−a| podnoszac do kwadratu co bede mial?
0
lolek:
Dane są wielomiany: W(x)= 4x + 1 P(x)= 2x
2
+ bx +c T(x)= 2x + 3. Wiedząc że W(x) * P(x) − T(x) jest wielomianem zerowym oblicz współczynniki b i c.
2
Jajaja:
Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n należącej do przedziału {3,4,5,6,7,8} największy wspólny dzielnik liczb n i 10.
7
lolek:
Rozwiąż nierówność: 2x
3
− x
2
+ x −
1
3
≥ 0
4
Ja.:
Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A (3,4,−3) B(6,2,3) i C(0,−1,5)
4
Jajaja:
wyznacz wzór funkcji liniowej, której wykres jet równoległy do wykresu funkcji f(x)=4x−5 i przechodzi przed punkt A=(−2;1)
1
luuu:
1.oblicz miejsca zerowe funkcji: f(x) = 2x + 1 dla x mniejsze lub rowne 0
3
ccc:
Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołki znajdują się w punktach A=(−5,−2), B=(4,1), C=(1.5)
0
ccc:
Ile farby należy przygotować na pomalowanie belki prostopadłościennej o wymiarach 18cm,9cm,6.5cm, jeżeli 1l farby wystarcza na pomalowanie 8m
2
powierzchni
0
agatka:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym miara kąta płaskiego przy wierzchołku ściany bocznej jest równa mierze kąta dwuściennego, jaki tworzą ściany boczne. Oblicz miarę tego kąta.
6
Alv:
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
1
Miśśśś:
moze mi ktoś pomóc ?
1
Iza:
x−3
y−2
z−4
Pod jakim kątem prosta l :
=
=
przecina płaszczyznę
1
2
3
π : 4x + y + 5z −13 =0
11
Piotr:
Dany jest wielomian W(x) = x
2
( x − 3 ) − 4x ( x − 3 ) − 5( x − 3 ). Rozłóż ten wielomian na czynniki stopnia pierwszego i podaj jego pierwiastki.
0
N@t@sz@:
Bardzo proszę o pomoc
w równoległoboku ABCD dane są równania boków
3
Eta,Godzio może wy poradzicie:
t
3
− 7/4t
2
−1 <0
0
Iza:
Bardzo proszę o pomoc...
5
fruu:
1) Wykaz, ze prosta 2x−y+1=0 jest styczna do okregu x
2
+y
2
−4x−1=0 2) Dane jest rownanie x
2
+y
2
=4x. Oblicz wspolrzedne punktu przeciecia tego okregu z prosta
0
anulka:
Suma trzech początkowych wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 62. Różnica wyrazu trzeciego i drugiego jest 5 razy wieksza od roznicy drugiego i pierwszego. wyznacz ten ciag
3
M:
Zad. 1 Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8 cm. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 450. Oblicz: a) objętość ostrosłupa b) pole
1
Ania:
wyznacz dla ciągu arytmetycznego: a) liczbę n wyrazów gdy S
n
=204, r=6, a
n
=49
0
ccc:
oblicz pole i obwód rombu, którego kąt ostry ma miarę 60 stopni
2
CZARNA:
Rozwiąż równanie
1
evelinn:
:::rysunek::: 1. Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego, mając dane
7
ccc:
Oblicz pole okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie prostokątnym, którego przyprostokątne są długości 6dm i 8dm
1
kizia:
wiem że proste zadanie ale nie umiem
log
3
36 jest równa
1
Magda:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= −5x+4. Jaka jest funkcja której wykres jest równoległy do wykresu danej funkcji?
1
Magda:
Dana jest funkcja f(x)=
√
x
−2. Wzór funkcji ktorej wykres powstaje przez symetrię osiową względem osi OY to?
2
Natalka:
Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 10 i 24.Przeciwprostokatna trójkątna KLM podobnego do niego ma długość 13.Oblicz obwód trójkąta KLM.
1
Magda:
Dana jest funkcja f(x)= x
2
−3x. Wzór funkcji której wykres powstaje przez symetrię osiową względem osi OX to
1
SYLWIŚ:
∥3x − 6∥=6 − 3x Do jakiego zbioru należy x
6
Iza:
Błagam o pomoc, nie potrafię tego zrobić....
1
Magda:
Dana jest funkcja f okreslona wzorem f(x)= −x
2
− 4x. Punkt P= (−2,b) należy do wykresu funkcji f. Ile wynosi b
0
CZARNA:
POMOCYYY
!
1.oblicz miejsca zerowe funkcji:
5
marcinn:
Jak by ktos był na tyle wdzięczny i wykonał i opisał te zadanie jak sie je rozwiązuje był bym bardzo wdzięczny oczywiście chodzi tu o silnie
0
Magda:
Wykresem funkcji y=2/3x−5 jest prost prostopadła do wykresu funkcji
0
Magda:
Dana jest funkcja f(x)= (m
2
+4)x
2
+mx+3. Wówczas: a) dla m=−2 funkcja osiąga swoja wartość największą
0
Magda:
Dana jest funkcja f określona wzorem f(x)= (x−3)
2
dla x ∊(−
∞
,0) x−2 dla <0,5>
1
Magda:
Funkcja f(x)= (3m+9)x+5m−1 jest malejąca dla
0
Julita:
Zapisz w postaci trygonometrycznej i wykładniczej 2 +
√
3
+ i
1
Natalka:
−12x
2
−x+1<0
1
Ania:
Ciąg a
n
jest ciągiem arytmetycznym oblicz wyraz: dziewiąty jeśli a
1
=6 i a
5
=11?
0
12312:
37
gimigis:
:::rysunek::: mam takie głupie zadania:
0
Ama:
1.Omów dwa wybrane elementy kombinatoryki 2.Dla następujących danych podaj mediane modem rozstęp oblicz średnia arytmetyczną wykonaj
0
paziek:
1.Sprawdź czy punkt C(−1,2) należy do AB,jeżeli A(−3,3) B(2,4) 2.Wyznacz wartość m, dla której do wykresu funkcji f(x)=(m−3)x−6 należy punkt B(−1,5).
2
Amanda :
Witajcie mam problem i nie umiem sie uporać z tymi 3 zadankami
pomożecie?
4
W ciagu geometrycznym drugi wyraz jest równy −10 a piaty jest równy −80,oblicz ósmy wyraz tego ciagu
2
bloody:
i jeszcze jedno zadanko
Z dwóch miejscowości oddalonych o 126km wyjechali naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. Jeden z
3
marcin:
Oblicz pole zacieniowanej figury:
0
bloody:
Dwa samochody wyjeżdżają jednocześnie z jednego miasta i jadą do drugiego odległego o 560km. Prędkość pierwszego samochodu jest o 10km/h większa od prędkości drugiego i przybywa on na
4
TuX:
Witam! Mam takie 2 zadanka, nie wiem od czego mam zacząć ich rozwiązywanie.
2
gonia:
przez prostokątną działkę o wymiarach 200mx 300m prowadzi ścieżka. Oblicz długość tej ścieżki. Wynik podaj z dokładnością do 1 m. O ile dłuższa byłaby ścieżka poprowadzona wzdłuż przekątnej
6
1dno zadanie z fizyki:
Potrzebuje pomocy w jednym zadaniu z fizyki
Jakie jest natężenie prądu płynącego przez spirale żarówki na której jest opis 60W, 230V oraz
0
gonia:
Oblicz długość odcinka AB jeżeli; a) A=(0,0) B=(−2,4) b) A=(1,1) B=(5,5) c) A=(−4,3) B=(3,−4) d)A= (14, −3) B=(−3,14)
0
moni:
w ostrosłupie prawidlowym czworokątnym długość krawedzi podstawy jest rowna 4, wysokosc ostrosłupa ma długosc 6. oblicz miare?
0
xxx:
Wysokosc ostroslupa prawidlowego czworakotnego ma dlugosc 8. krawedz boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 45 stopni . Oblicz: a) objetosc ostroslupa, b) pole powierzchni
1
Radek:
uzasadnij że liczba zapisana w postaci: 8
5
+ 4
8
+ 6 * 16
4
jest podzielna przez 5 bez obliczania tej liczby
2
Radek:
trzecia część liczby 9
3
3
wynosi:
1
Radek:
8
log
2
3
3
ania66:
4
Madziuś:
OSTROSŁUPY Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań bo jutro mam z nich klasówkę.
1
Samurai:
Hej, Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego z twierdzenia cosinusów:
0
uczeń:
krawędź podstawy prawidłowego ostrosłupa czworokątnego ma długość 6 cm. Krawędź boczna tworzy z wysokością ostrosłupa kąt o mierze 30*. Wyznacz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną
1
Maciej:
x+b
Funkcja f jest określona wzorem f(x)=
. Wyznacz te wartości współczynnika b dla
x−5
których funkcja f ma miejsce zerowe większe od 2.
2
uczeń:
w prawidłowym ostrosłupie trójkątnym płaszczyzna zawierająca jedną z krawędzi podstawy i prostopadła do przeciwległej krawędzi bocznej, dzieli ostrosłup na dwa wielościany, których
3
wiolka:
dlaczego sakramenty św zostały ustanowione?
0
grzesiek:
Wyznaczyc asymptoty funkcji 2x− (8/x
2
)
3
Haaaaaaanka:
2x
4
−5x
3
+5x−2=0
3
Agatka:
[(1/2)+(√3/2i)]100 zespolone pomocy
1
12312:
w pewnej szkole ponadgimnazjalnej jest 60% dziewczat i 40%chlopcow. Stwierdzono,ze 8% dziewczat i 5% chlopcow nosi okulary. Oblicz prawdopodobienstwo,ze przypadkowo wybrany uczen nosi
1
Agatka:
Liczby zespolone takie zadanko mi wychodzi w wyniku 1/2 czy dobrze ?
4
ona666:
Za pomocą ciagów rozwiąż: mama obiecała Jasiowi kieszonkowe w 1 miesiacu otrzyma 3 zl w kazdym nastpenym o 2 zl wiecej
4
Haaaaaaanka:
x
3
−3x−2=0
2
Haaaaaaanka:
x
5
−x
4
−5x
3
+5x
2
+6x−6=0
1
inka:
Punkty E i F są środkami boków AB i BC równoległoboku ABCD .Oblicz, w jakim stosunku odcinek EF podzielił przekątną DB rownoległoboku.
1
zuzanna:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach: A=(−2, 5), B(5,6), C=(−4,−6). Wyznacz: a) równianie prostej na której leży wysokość poprowadzona z wierzchołka A,
1
majaaa:
cos40st
tg40 st= ?
cos50st
0
Ew@:
okrąg o promieniu r toczy się wewnetrznie bez poślizgu po okręgu o promieniu 2r. (okręgi leża w jednej płaszczyźnie) jaką linie zakreśla punkt x ruchomego okręgu?
0
gimigis:
pomoże ktoś
mam takie coś i chce sprowadzić to tej samej podstawy:
3
majka:
okresl wzajemne polozenie prostej l i okregu o jesli
1
e)o:x
2
+y
2
−6x=0 l:y=
x
2
2
Łukasz:
Dany jest trojkąt ABC, wktórym A(0,0) B(4,0). odcinek BC =4
√
3
oraz kat CAB=120
o
. Wyznacz wierzchołek C.
1
Łukasz:
W momencie gdy promienie sloneczne padają pod kątem 30
o
cień drzewa jest o 12m dłuższy niz gdy padaja pod kątem 40
o
. Jaka jest wysokość drzewa?
0
ewa:
w czworokącie przekątne są prostopadłe i można w niego wpisać okrąg. Wykaż, że iloczyny długości przeciwległych boków są równe
2
gimigis:
może mi ktoś powiedzieć jaka będzie wspólna podstawa dla 3/5 i 625
1
kdafb:
rozwiąż układ równań metodą podstawienia
1
majaaa:
Pole powierzchni całkowitej stożka jest równe polu koła o promieniu równym wysokości stożka. Znajdź zależność między tworzącą k i promieniem r podstawy stożka.
2
Haaaaaaanka:
ciąg ( 3x−2,2x,5x−1) jest arytmetyczny. oblicz x
1
Agatka:
zadanko prosze o pomoc... Pan Nowak splacil dlug w wysokosci 2040zl w 12 ratach z ktorych kazda byla mniejsza od poprzedniej o 60zl. Ile wynosila pierwsza rata?
1
beatka:
pomoże mi ktoś? ale nie z matmy... ANGIELSKI...
1
Haaaaaaanka:
Punkty P=(−1,2) i R=(3,−1) są sąsiednimi wierzchołkami kwadratu. Obwód tego kwadratu jest równy:
1
Haaaaaaanka:
najmniejsza wartość f. kwadratowej :
0
PsychoX1989:
Oblicz odległość między ładunkami o wartościach 3x10
−
4
C jeśli siła wzajemnego oddziaływania między nimi wynosi 81x10
−
3
N
2
aga:
(2x−1)(2x+−4x−21)−(4x+5)do kwadratu=
1
Mira:
W sklepie mięsnym ceny są: 1kg schabu z kością 13zł 1kg schabu bez kości 16 zł
3
Basia ;):
Proszę o pomoc w tym zadaniu :
Wyznacz z poniższych równań promień i środek okręgu:
0
monia:
Do wykresu funkcji f(x)=log4x nie należy punkt; a).(1,0) b).(12,−{1}{2} c).(2,2) d).(16,2)
3
aaaa:
Leśnik gromadzi wodę deszczową. Puszką w kształcie walca o promieniu podstawy 10 cm i wysokości 25 cm przelewa zgromadzoną wodę ze zbiornika do pustej beczki w kształcie walca o średnicy
1
Rozwiaz rownanie−4,−1,+2,+5+.......+x=490
1
xyz:
I jeszcze mam prośbę może mi ktoś sprawdzić czy dobrze obliczyłam?
2
xyz:
Olga jest o 4 lata starsza od brata. Cztery lata temu była dwa razy starsza od niego. oblicz, ile lat ma Olga, a ile− jej brat.
1
makor:
Promień o okręgu o równaniu (x − 1 )
2
+ y
2
= 16 wynosi?