Oblicz długość boku
Puca: Witam mam takie zadanie:
W Trójkącie ABC poprowadzono trzy proste równoległe do podstawy AB, dzielące bok BC na cztery
odcinki równej długości.Suma długości odcinków tych prostych zawartych w trójkącie ABC jest o
6 dm większa od podstawy AB.Oblicz długość boku AB.
Mógłby ktoś pomóc?
10 mar 21:22
Basia: Pomagam
10 mar 21:25
Basia:

a+b+c=6
z tw.Talesa
| a | | b | | c | | d | |
| = |
| = |
| = |
| /*x |
| x | | 2x | | 3x | | 4x | |
b=2a
c=3a
d=4a
a+2a+3a=6
6a=6
a=1
d=4
10 mar 21:29
ann: Basiu pomóż jeszcze mnie, zadanie niżej
10 mar 21:30
Puca: Dobra, powiedzmy że rozumiem, ale jak z tego wszystkiego wyliczyć to o co pytają czyli 4x?
10 mar 21:50
Basia: rany boskie; nie pytają o 4x tylko o d
10 mar 22:06
Puca: Dobra dzięki wielkie, widzisz jaka ze mnie matematyczka
10 mar 22:08