Oblicz miary katów
ABCD: Oblicz miary kątów rombu o obwodzie 48cm i polu 72 cm
10 mar 20:28
Basia:
4a=48
a=12
z tw.cosinusów
d
2=a
2+a
2−2a
2*cosα
e
2=a
2+a
2−2a
2*cos(180−α)
d=
√2a2−2a2*cosα=
√2a2(1−cosα)
e=
√2a2+2a2*cosα=
√2a2(1+cosα)
| √2a2(1−cosα)*√2a2(1+cosα | |
| =72 |
| 2 | |
√4a4(1−cos2α)=144
√4a4*sin2α=144
2a
2*sinα=144
| | 144 | | 144 | | 1 | |
sinα= |
| = |
| = |
| ⇒ |
| | 2*122 | | 2*144 | | 2 | |
α=30
β=180−α=150
10 mar 20:39
Eta:
Można błyskawicznie

tak:
a−− dł. boku rombu
4a= 48 => a= 12
P= a
2*sinα => 144*sinα= 72 => sinα=
12
to:
α= 30
o więc β= 180
o−30
o= 150
o
10 mar 20:46
Eta:

Ja narazie spadam , obowiązki domowe zaniedbane
10 mar 21:00
ABCD: Dzieki
10 mar 21:01
Mike: 144*sinα= 72 skad to wyszlo ne rozumiem ?
11 mar 19:39