Obliczanie sumy wyrazów ciągu oraz równanie
TuX: Witam!
Mam takie 2 zadanka, nie wiem od czego mam zacząć ich rozwiązywanie.
1. Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego a2 określona jest wzorem Sn=−3n2+6n.
Oblicz sumę 100 początkowych wyrazów ciągu an o numerach nieparzystych.
2. Rozwiąż równanie z niewiadomą n należącą do N+: 7+12+17+...+(5n+2)=3n2−5
Prosiłbym o jakieś wskazówki, co zrobić. Robiliśmy w szkole już zadania typu 2 ale takie
najprostsze.
Dziękuję za wszelką pomoc.
10 mar 16:51
TuX: W 1 zadaniu powinno być "...arytmetycznego an określona...". Mój błąd.
10 mar 16:58
Iza: 1. Nie jestem pewna ale chyba za n trzeba podstawić 2n−1
2. a1=7
an=5n+2
Sn=3n2+6n
Sn=(a1+an)n2
10 mar 16:58
TuX: Wtedy powinno wyjść n=0 v n=−3, drugi wynik jest sprzeczny wiec jest tylko 1 rozwiązanie dla
n=0?
10 mar 17:08
TuX: 2n+1 mam podstawić do S
n i do a
n czy tylko do S
n
6n
2+12n=5n
2+9n
n
2+3n=0
n(n+3)=0
n=o v n=−3
10 mar 17:27
Skiper: Mam naprzyklad ze suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa −7/4n +1/4n2
dla dowolnej liczby n≥1. Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów tego ciągu o numerach
nieparzystych.
Prosze o pomoc i dokladne wytlumaczenie jak liczy się sume wyrazów o numerach NIEPARZYSTYCH.
23 kwi 18:11