:((
Ulusia :)): W ciagu geometrycznym drugi wyraz jest równy −10 a piaty jest równy −80,oblicz ósmy wyraz tego
ciagu
10 mar 17:02
Eta:
a
2= a
1*q = −10 a
5=a
1*q
4 = a
1*q*q
3 = −80
to: −10*q
3= −80 => q
3= 8 =>
q=2
a
1= −5 q= 2
a
8= a
1*q
7 =............. podstaw i dokończ, to już proste rachunki
10 mar 17:09
Szymon : Korzystamy z zależności że między sąsiednimi wyrazami ciągu geometrycznego zachodzi związek:
an2=an+1*an−1 dla n≥2
wiemy że :a2= −10 a3=? a4=? a5= −80 a6=? a7=? a8=?
musimy wyliczyć a8
z powyższej zależności wynika że:
(−80)2 = (−10)*a8 ⇒ 6400 = −10 a8 ⇒ a8= −640
10 mar 17:12
Eta:
10 mar 17:15
Ulusia :)): Dzięki
10 mar 20:14