równania kwadratowe z parametrem
Malaa: jeszcze jedno pytanie odnoście :
dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania:
mam taki przykład
mx
2 − (m+1)x−2m + 3=0
rozwiązuję:
Δ= (−m−1)
2 − 4(−2m−3)*m= m
2 − 2m + 1+ 8m
2 + 12m= 9m
2+10m+1
Δm= 100−36=64
√Δ = 8
czyli:
m1= −18/18= −1
m2= −1/9
wychodzi mi takie coś .. w odpowiedziach poprawny wynik to :me (−oo,0) u (0,1/9) u (1,+oo)
gdzie jest błąd,że mi wychodzą m ujemne a im dodatnie

i skąd im się wzięło to (−oo,0) −> skąd to wiedzieli
10 mar 23:44
Godzio: musisz o tym pamiętać

!
a ≠ 0 dla f(x) = ax
2 + bx + c
m≠0
10 mar 23:50
Basia:
1. m≠0
2.
źle policzyłaś Δ
Δ=[−(m+1)]
2−4m(−2m+3) = m
2+2m+1+8m
2−12m = 9m
2−10m+1
9m
2−10m+1>0
Δ=100−36=64
m∊(−
∞;0)∪(0;
19)∪(1;+
∞)
10 mar 23:52
Godzio:
Δ = (m+1)
2 −4m(3−2m) = m
2 + 2m + 1 − 12m + 8m
2 = 9m
2 − 10m + 1 > 0
| | 10 − 8 | | 1 | |
m2 = |
| = |
| podaj teraz wynik |
| | 18 | | 9 | |
10 mar 23:52
Malaa: i 'a' tutaj nie jest równe 0 .....
10 mar 23:52
Malaa: ah.. no tak.. faktycznie delta była źle policzona.. − dziękuję.
ale nadal nie wiem skąd ten pierwszy przedział (−oo,0)
10 mar 23:53
Godzio: ale jest założenie
f(x) = ax
2 + bx + c
a = m
zał. a≠0 => m≠0 stąd się to wzięło
11 mar 00:33
Malaa: dziękuję Godzio za wszystko
11 mar 00:36