Nacisk
Beata: Oblicz nacisk jaki wywiera na podłogę windy ciało o ciężarze Q = 200N jeżeli winda porusza się
:
a) Ruchem jednostajnie przyspieszonym w górę z przyspieszeniem a = (3/4)g .
b) Ruchem jednostajnie opóźnionym w górę z opóźnieniem a = (3/4)g.
c) Ruchem jednostajnym w górę
d) Ruchem jednostajnym w dół
e) Ruchem jednostajnie przyspieszonym w dół z przyspieszeniem a = (3/4)g .
f) Ruchem jednostajnie opóźnionym w dół z opóźnieniem a = (3/4)g.
Zadanie rozwiązać z punktu widzenia obserwatora znajdującego się w windzie ( układ
nieinercjalny)
10 mar 23:25
Beata: pomocy
11 mar 00:05