pole trójkąta
ccc: Oblicz pole trójkąta, którego wierzchołki znajdują się w punktach A=(−5,−2), B=(4,1), C=(1.5)
10 mar 18:46
Eta:
najprościej z obliczenia współrzędnych wektorów
→ →
P= |12d( AB, AC)| d −− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w punkcie A
→
AB=[ 4+5, 1+2]= [9,3]
→
AC=[1+5, 5+2]= [6,7]
wyznacznik tej pary wektorów:
d= 9*7−3*6= 45
P= 12*45= 22, 5 [j2]
10 mar 18:57
Eta:
2 sposób
Ze wzoru Herona ( ale więcej liczenia
| | a+b+c | |
P= √p(p−a)(p−b)(p−c) ..... gdzie : .. p= |
|
|
| | 2 | |
policz długości boków:
a=IABI b= IACI c=IBCI
10 mar 19:01
ccc: wielkie dzięki
10 mar 19:08