1. Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego, mając dane
długości jego przyprostokątnych.
a) 5, 12
b) √2, √6
2. Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego ABC oraz wartości funkcji trygonometrycznych
kąta α,mając dane:
a) a=6, tg α=2
| 4 | ||
b) a=2, sin α= | ||
| 5 |
| 1 | ||
c) a=6, cos α= | ||
| 5 |
Zad. 1 Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kątów ostrych trójkąta prostokątnego, mając
dane długości jego przyprostokątnych: + , − .
Zad. 2 Wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego ABC oraz wartości funkcji
trygonometrycznych kąta α,mając dane: a=6(przyprostokątna leżąca naprzeciwko alfa), cos α=.
Zad. 3 Rozwiąż trójkąt prostokątny mając przyprostokątne: a= − 1, b= − .
Zad. 4 Wyznacz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego alfa jeśli:
a) tg α=
b) tg α=2