Proszę pilnie o pomoc [ ciągi]
ona666: Za pomocą ciagów rozwiąż:
mama obiecała Jasiowi kieszonkowe w 1 miesiacu otrzyma 3 zl w kazdym nastpenym o 2 zl wiecej
niz w poprzednim . w ktorym miesiacu jas otrzyma 61 zl kieszonkowego ?
10 mar 15:22
Eta:
mamy do czynienia z ciągiem arytmetycznym

a
1=3 r= 2
a
n= 61 => a
n= a
1+(n−1)*r
3+2n−2=61
dokończ i wyznacz "n" ......
10 mar 15:30
ona666: n nie wychodzi 30? I który to miesiąc w takim razie?
10 mar 15:37
Eta:
omg

n=30 ,
odp: w 30−tym miesiącu
czyli po 2,5 roku
bo a
30= 3+29r= 3+2*29= 61
10 mar 16:07
ona666: hehe ok rozumiem już

a jeśli mamy podane 3 wyrazy ciągu arytmetycznego bądź geometrycznego z
których tzreba wyznaczyc liczbe X
2+x, x , 6 to na arytmetycznym to jest x=2+x+x/2 a w geomtrycznym x do potegi drugiej = 6*2+x
?
10 mar 16:19