Szymek:
Rozpatruję najpierw funkcję f
1=3(x−4)
2
3x
2−24x+48=0, a=3, b=−24, c=48
Δ=576−576
Δ=0,
√Δ=
√0=0
| | −(−24)) | |
x1,2= |
| =4, wykresem jest parabola skierowana ramionami do góry (bo a>0). |
| | 2*3 | |
Dla x=4 f
1(x)=3(x−4)
2=0 − miejsce zerowe funkcji f
1 to (4;0) co oznacza, ze najmniejsza
wartość funkcji f
1 wynosi 0. (dla x−4)
Wykres funkcji f(x) jest przesunięty w stosunku do wykresu f
1(x) o 5 jednostek do góry:
zatem przesunie się miejsce zerowe o 5 jednostek do góry , do punktu (4;5).
Najmniejsza wartość funkcji f(x) wynosi 5 , oczywiście dla x=4.