zespolone
Agatka: [(1/2)+(√3/2i)]100 zespolone pomocy
10 mar 15:28
Agatka: [(1/2)+(√3/2i)]100
10 mar 15:29
Andrzej:
|z| = 1
| | π | | π | |
więc postać trygonometryczna z = cos |
| +isin |
| ( bo r = |z| = 1) |
| | 3 | | 3 | |
korzystam z wzoru Moivre'a: [r(cosφ+isinφ)]
n = r
n[cos(nφ)+isin(nφ)]
| | 100π | | 100π | |
a zatem: z100 = 1100(cos |
| +isin |
| ) = |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 4π | | 1 | | √3 | |
= cos |
| +isin |
| = − |
| − |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
10 mar 16:33
grzesiek: a skad sie wzielo 4π ?
10 mar 17:23