silnie prosze o pomoc
marcinn: Jak by ktos był na tyle wdzięczny i wykonał i opisał te zadanie jak sie je rozwiązuje był bym
bardzo wdzięczny oczywiście chodzi tu o silnie
10!/7!*3!
5!/4!+5!
5!+6!/6!−5!
10 mar 18:06
Sabin:
Pierwsze:
10! = 7!*8*9*10
3! = 1*2*3
7!*8*9*107!*3! = 8*9*101*2*3 = 120
Drugie: wyciągnij 5! przed nawias, choć pewnie to jest źle zapisane... to samo z 3...
10 mar 18:10
marrrcin: czyli jak w tym drugim

korzystając z tego samego sposobu co podałas w pierwszym wychodzi na
to ze powinienem zrobic nastepująco

4!*5 / 4!+5 ale nie moge chyba 4! skrócić bo w liczniku
jest mnozenie a w mianowsniku dodawanie

kurde ale to pogmatwane albo ja czegos
nierozkminiam

?
10 mar 18:27
Sabin:
Nie rozkminiasz tego, że źle to zapisałeś, bo 5!/4!+5! to nie jest to samo co 5!/(4!+5!).
W zwiazku z tym ze to jest to drugie robisz tak:
5!4!+5! = 5!4!+4!*5 = 5!4!(1+5) = 4!*54!*6 = 56
Ostatnie analogicznie − postaraj sie te sama silnie wyciagnac przed nawias.
10 mar 18:38
marrrcin: czyli 5!+6! / 6!−5! = 5!+5!*6 / 5!*6−5! = 5!(1+6)/5!(1−6) = 7/5 jeśli to jest dobrze
to jestes wielka heh ale pewine pasuje i jest wszystko odpowiednio dziki wilkie bizuiole
10 mar 18:56
Sabin:
Na dole powinno być 6−1 a nie 1−6, ale wygląda że jest OK. I nie całuj mnie, nie jestem
przyzwyczajony do tego typu odruchów ze strony chłopaków.
10 mar 18:58
złomiarz: A to jak mozna rozwiązać? (n+1)!(n−1)!(n!)2
9 wrz 22:27
irena_1:
| (n+1)!*(n−1)! | |
| =(n+1)*(n−1)! |
| n! | |
ale nie wiem, czy o to chodzi, bo zapis nieczytelny
9 wrz 22:33
Basia:
w mianowniku jest (n!)
2
| (n+1)!(n−1)! | | n+1 | |
| = |
| |
| n!*n! | | n | |
9 wrz 22:34
irena_1:
No tak, nie widać...
9 wrz 22:41
Basia: w Firefoxie jako tako widzę, ale w Chromium już nie
9 wrz 22:48
mimi:
A ja .....widzę
9 wrz 22:49
Basia: Oj
mimi, mimi 
I tak wiem kim jesteś
9 wrz 22:57
mimi:
9 wrz 22:58
złomiarz: dziewczynki moze i wszystko dobrze, ale wynik na końcu jest 1+ 1n
9 wrz 23:10
złomiarz: dziewczynki moze i wszystko dobrze, ale wynik na końcu jest 1+ 1n
9 wrz 23:11
mimi:
| n+1 | | n | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| = 1+ |
| pasuje ?  |
| n | | n | | n | | n | |
9 wrz 23:12
złomiarz: A no tak

a powiedz mi czy to ma być tak, że mianownik traktujemy wzorem skroconego mnożenia?
9 wrz 23:16
mimi:
(n+1)!= n!*(n+1) , n!= (n−1)!*n
| | (n+1)!*(n−1)! | | n!*(n+1)* (n−1)! | | n+1 | | 1 | |
i teraz: |
| = |
| = |
| = 1+ |
| |
| | n!*n! | | n! *(n−1)!*n | | n | | n | |
9 wrz 23:24
złomiarz: Dziękuje
9 wrz 23:32
mimi:
Na zdrowie
9 wrz 23:34