wartość bezwględna i wielomian
artal: Mam problem z wartością bezwzględną przy wielomianach.
Czy mógłby ktoś mi pomóc? dziękuję z góry.

a) |(x
2−3)(x
2−4)≤0
b) |(x
2−9)(x
2−25)|>0
c) |(x
2−1)(x
2−4)|<0
d) |(x
2+5x+6)(x
2+x−2)|≥0
10 mar 23:14
Basia:
ad.a
|wyrażenia|≥0 dla każdego x∊R
więc |wyrażenia|≤0 ⇔|wyrażenia|=0
czyli
(x2−3)(x2−4)=0
(x−√3)(x+√3)(x−2)(x+2)=0
x=±√3 i x=±2
Zb.rozw.={−2,−√3,√3,2}
ad.b
należy wykluczyć przypadek |wyrażenia|=0
czyli
(x2−9)(x2−25)≠0
(x−3)(x+3)(x−5)(x+5)≠0
x≠±3 i x≠±5
Zb.rozw.=R\{−5,−3,3,5}
(c)
Zb.rozw.=∅ (nie ma rozwiązania)
(d)
Zb.rozw.=R
10 mar 23:25
10 mar 23:39