ciąg arytmetyczny
Kasia:): Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego (an), gdy:
Wszystkie juz obliczylam z zadania tylko za jedno nie wiem jak sie zabrac. pomoze ktos?
f) a4 : a6 = −1 , a2 * a8 = −1
10 mar 21:30
Basia:
a
1+3r=−a
1−5r
2a
1=−8r
a
1=−4r
−−−−−−−−−−−−
(a
1+r)(a
1+7r)=−1
(−4r+r)(−4r+7r)=−1
−3r*3r=−1
są dwa takie ciągi
10 mar 21:34
Kasia:): Dziekuje Basiu, ale mam jeszcze mała prośbe moglabys mi to wytlumaczyc od momentu gdzie r2=
1/9 bo nie bardzo rozumiem skad sie to wzielo
10 mar 21:40
Kasia:): Dobra juz wiem

dzieki
10 mar 21:42