pilne
damiano: x³−x+5>o
10 mar 20:17
Eta:
Δ= −19 , brak miejsc zerowych, parabola ramionami do góry
wartości >0 dla x€R
11 mar 00:56
Godzio: tu chyba jest x3
11 mar 00:59
Basia: też mi się tak wydaje
11 mar 01:03
Jack: któryś raz pojawia się 'beznadziejne' rówanie/nierówność 3stopnia.... nie ma innego algorytmu
poza wzorami Cardano?
11 mar 02:01
Julek:
Może trzeba uderzyć w tę stronę ?
x(x2−1) > −5
(x+1)x(x−1) > −5
Iloczyn trzech kolejnych liczb ? nie wiem co z tego wywnioskować...
11 mar 02:14
Basia: Jest metoda Harriota.
Sprowadza równanie postaci x
3+px+q=0
do równania
przez podstaswienie
i
t=z
3
Tutaj byłoby
rachunki tak czy owak okropne
11 mar 02:23