funkcja kwadratowa
karol: Napisz wzór funkcji kwadratowej f(x) = x2 +bx + c, jesli wiadomo ze jej miejscami zerowymi sa
liczby x1 = −2 , x2 = 4 i do wykresu funkcji nalezy punkt A = (−3, 21) wyznacz wszystkie
argumenty dla których wartosc funkcji sa równe − 15
10 mar 19:11
karol: jak zrobić od czego zacząć... jestem kiepski w tym temacie...
10 mar 19:21
Basia:
f(−2)=0
f(4)=0
f(−3)=21
f(−2)=(−2)2+b*(−2)+c = −2b+c+4
stąd
−2b+c+4=0
tak samo zapisz f(4) i f(−3)
dostaniesz układ równań z niewiadomymi b,c
rozwiąż go
i napisz wzór funkcji już bez parametrów
potem rozwiąż równanie f(x)=−15
10 mar 19:23
karol: ok sprobuje....
10 mar 19:24
karol: −2b + c + 4 = 0
4b + c + 16 = 0
−3b + c + 9 = 21
dobrze narazie
10 mar 19:36
Eta:
Witaj
Basiu
Coś nie tak z tym zadaniem?
Karol powinien napisać ; f(x)=
ax
2+bx+c
bo inaczej , to punkt A nie należy do wykresu
zatem:
z postaci iloczynowej: f(x)=a(x+2)(x−4) − A( −3, 21) => x= −3 y= 21
mamy: 21= a( −3+2)(−3−4) => 21=7a =>
a=3
f(x) = 3(x+2)(x−4)= 3x
2 −6x −24
to a= 3 b= −6 c= −24
teraz równanie:
3x
2 −6x −24= −15 => 3x
2 −6x −9=0 => x
2−2x −3=0
Δ= 16
√Δ=4 x
1= 3 x
2= −1
10 mar 19:37
karol: eta przykład przepisałem tak jak miałem podane...
10 mar 19:39
Eta:
To nic z tego ,bo punkt A wtedy nie nalezy do wykresu
zobacz:
f(x)= 1(x+2)(x−4)
więc:
21= ( −3+2)(−3−4)
21 ≠7
10 mar 19:41
karol: hmmm to jak to teraz zapisac zeby wiadomo było o co chodzi bo nie czaje juz kompletnie
10 mar 19:43
Basia: Witaj Eto ! Karol miał się o tym sam przekonać, bo otrzymałby układ równań sprzecznych
Karolu Eta ma rację
układ, który dostałeś (dobrze go zapisałeś) jest sprzeczny; możesz to łatwo sprawdzić
10 mar 19:44
karol: ale kicha zawiesiłem sie i nie wiem hehe
10 mar 19:46
karol: obliczyłem b i c no i tam mi wyszło 15 = 0 czyli sprzecznie
jak to zapisac krok po kroku zeby było jasno napisane

?
10 mar 19:50
karol: moze powiecie tylko jak bym mógł wytłumaczyc sorce ze to zadanie jest z błędem czy cos w tym
stylu

?
10 mar 20:02
Basia: już mówimy
10 mar 20:04
Eta:
Wytłumacz tak , jak Ci napisałam w poście 19: 41
( to ostatni mój wpis)
10 mar 20:06
Basia:
dostałeś układ 3 równań
−2b + c + 4 = 0
4b + c + 16 = 0
−3b + c + 9 = 21
z (1) i (2) masz po pomnożeniu (1) przez −1
2b−c−4=0
4b+c+16=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
6b+12=0
6b=−12
b=−2
−2*(−2)+c+4=0
4+c+4=0
c=−8
podstawiamy do (3)
−3(−2)−8+9=21
6−8+9=21
7=21
sprzeczność
10 mar 20:08
Eta: Basiu
Najprościej z postaci iloczynowej, od razu wychodzi ,że A nie należy do wykresu tej
funkcji
bez rozwiązywania układów
10 mar 20:10
Basia:
to prawda, ale może w ten sposób bardziej przemówi do przekonania
10 mar 20:11
Eta:
10 mar 20:13
karol: ok dzieki za pomoc... pozdro i dobranoc
10 mar 20:13