Bardzo proszę o pomoc :)
Ja.: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A (3,4,−3) B(6,2,3) i C(0,−1,5)
10 mar 18:50
Basia:
pole trójkąta ABC to 12 pola równoległoboku rozpiętego na wektorach AB→ i AC→, a pole
tego równoległoboku = iloczynowi wektorowemu AB→ x AC →
10 mar 19:08
AS:
Pole trójkąta oblicza się wzorem
P =
√Pxy2 + Pxz2 + Pyz2
gdzie Pxy,Pxz,Pyz są polami rzutów trójkąta na płaszczyzny układu
| 3 4 1| | 4 −3 1 |
Pxy = 1/2*| 6 2 −1| = −10.5 Pyz = 1/2*| 2 3 1 | = 7
| 0 −1 1 | | −1 5 1 |
| 3 −3 1 |
Pxz = 1/2*| 6 3 1 | = 22
| 0 5 1 |
| | √2573 | |
P = √(−21/2)2 + 72 + 222 = |
| |
| | 2 | |
10 mar 19:49
Basia: to dokładnie to samo
10 mar 19:50
AS: Oj chyba nie,ten sposób nie ma nic wspólnego z równoległobokiem.
Ale nie kłóćmy się,niech żyje zgoda.
10 mar 20:53