matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Samurai:
Hej, Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego z twierdzenia cosinusów: c
2
=a
2
+b
2
− 2abcos(180−α) Zaraz potem w zapisach przekształcane jest na c
2
=a
2
+B
2
+ 2ab cosα
10 mar 16:14
driver:
cos(180
0
− α)= −cosα
10 mar 16:37