proszę o pomoc równania
kdafb: rozwiąż układ równań metodą podstawienia
2x − 3( x + y ) + 14 = y − 2
2( x − y ) + 3y + 3 = 2y − 1
Bardzo proszę o pomoc
10 mar 13:56
Iza: Wymnóż z pierwsze, albo 2 równanie i wyznacz y, albo x i podstaw do następnego równania. Np:
2x−3(x+y) + 14=y−2
2x−3x−3y+14=y−2
2x−6x+14=y−2
−4x+14=y−2
y=−4x+16
Wstawiamy do drugiego równania za y:
2(x−(−4x+16))+3(−4x+16)+3=2(−4x+16) − 1
2(x+4−16)−12x+48+3=−8x+32−1
2(x−12)−12x+51=−8x+31
2x−24−12x+51=−8x+31
−2x=4
x=−2
10 mar 14:10