Zadania z funkcji liniowej,bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu
paziek: 1.Sprawdź czy punkt C(−1,2) należy do AB,jeżeli A(−3,3) B(2,4)
2.Wyznacz wartość m, dla której do wykresu funkcji f(x)=(m−3)x−6 należy punkt B(−1,5).
3.Znajdź wykres funkcji liniowej,wiedząc,że wykres funkcji przecina oś OX w punkcie (−5,6) a oś
OY w punkcie (0,4)
4.Wyznacz wartość parametru m tak aby funkcja f(x)= (16− 12m) x−13 była rosnąca.
5.Dana jest funkcja y=−56x + 13 . Wyznacz wzór funkcji
a)prostopadłej do danej i przechodzącej przez punkt (−10,3)
b)równoległej do danej i przechodzącej przez punkt (−12,6)
6.Wyznacz zbiór argumentów dla których funkcja f(x)= −5x −13 przyjmuje wartości dodatnie.
10 mar 17:15