| ac−bc+ad−bd | ||
Określ dziedzinę i uprość wyrażenie: | ||
| ac+bc+ad+bd |
| c(a−b) +d( a−b) | (a−b)(c+d) | a−b | |||
= | = | ||||
| c( a+b) +d(a+b) | (a+b)(c+d) | a+b |
| (x2+3x+9)(x+3) | ||
Upraszczam wyrażenie i nie wiem co dalej zrobić | ||
| (x−3)2 |
sprawdź znaki
bo ten ułamek ,który podajesz , niestety , ale się nie uprości
nic nie można skrócić
| (x3−27)(x+3) | ||
Uprość wyrażenie | ||
| (x2−6x+9)(x−3) |
a3−b3= ( a−b)(a2+ab+b2)
więc
licznik L= ( x−3)(x2+3x+9)(x+3)
mianownik:
M= ( x−3)2(x−3)= (x−3)3
przy założeniu: x≠ 3
| L | x−3)(x+3)( x2+3x+9) | ||
= | = ........ tak jak obliczyłeś
| ||
| M | (x−3)3 |
i to wszystko, a co jeszcze chcesz?
A może to jest równanie , lub nierówność? ..... bo nie wiem?
Tak ma zostać , tylko koniecznie dopisać założenie