Oblicz długość przekątnych rąbu o kącie ostrym 60* i polu równym
ABCD: Oblicz długość przekątnych rąbu o kącie ostrym 60* i polu równym 32√2 cm2
10 mar 20:32
Tomek.Noah: dluzsza ma 8√6 druga 8√2
10 mar 21:00
ABCD: A jak do tego doszłeś?
10 mar 21:02
Tomek.Noah:

α=60
o
jak widac mamy 2 trojkaty rownoboczne
P=32
√2
P=2*P
Δ (troj.)
a
2√3=64
√2
| | 64√6 | |
a=pierwiastek a pod nim |
| =8*614*312*3−13=8√2 |
| | 3 | |
zatem jedna przekatna ma dl 8
√2
a dluzsza ma: skoro jest romb podzielony na 2 trj rownoboczne to jego przekatna jest pdwojona
wysokoscia troj rownobocznego
10 mar 21:14