Wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny, równoramienny. Wyznacz współrzędne środka
ABCD: Wykaż że trójkąt ABC jest prostokątny, równoramienny. Wyznacz współrzędne środka okręgu
opisanego na tym trójkącie. A(−3,−2) B(5,−2) C(1,2)
10 mar 20:47
Basia:
znasz już wektory ?
10 mar 20:49
ABCD: Nie znam

niestety
10 mar 20:50
Eta:
policz długości boków
sprawdź tw> Pitagorasa
środek S( x
s,y
S) okręgu jest środkiem przeciwprostokątnej
| | xA+xB | | yA+yB | |
xS= |
| ,.... yS= |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 mar 20:52
jula:
13 maj 20:11
Podstawy Geometrii:

A=(−3,−2) B=(5,−2) C=(1,2)
|AC|=
√(1−(−3))2+(2−(−2))2
|AC|=
√42+42=
√32=4
√2
|BC|=
√(1−5)2+(2−(−2))2
|BC|=
√42+42=
√32=4
√2
|AC|=|BC|=4
√2
Trójkąt ten jest trójkątem prostokątnym równoramiennym
13 maj 21:38
Podstawy Geometrii:
Jest prostokątny
CA→=[−3−1, −2−2]=[−4,−4]
CB→=[5−1, −2−2]=[4,−4]
CA→o CB→=(−4*4+(−4)*(−4))=−16+16=0
Stad wniosek że kąt miedzy wektorami CA i CB wynosi 90o wiec to trójkat prostokątny
14 maj 01:08