wielomian
Gróha: Prosze o pomoc

Oto zadanie:
Wielomian W(x)=x
3+ax
2+bx+c jest podzielny przez trójmian x
2−x−2. Reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian (x+2) jest równa −4. Wyznacz wartości współczynników a,b,c.
10 mar 19:25
Basia:
rozłóż najpierw x2−x−2 na czynniki liniowe
podaj wynik
10 mar 19:28
Gróha: nie pamiętam jak sie dzieliło wielomian z takimi parametrami a, b, c
10 mar 19:32
Basia:
nie to należy zrobić
wyznacz pierwiastki wielomianu P(x)=x2−x−2 czyli rozwiąż równanie
x2−x−2=0
10 mar 19:33