dd
Basia ;): Proszę o pomoc w tym zadaniu :

Wyznacz z poniższych równań promień i środek okręgu:
a) x
2+y
2+4y−5=0
10 mar 08:56
Nikka: Równanie okręgu:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2 S(a,b) − środek, r − promień
x2 + y2 − 4y − 5 + 9 − 9 = 0
x2 + y2 − 4y + 4 = 9
x2 + (y−2)2 = 9
(x − 0)2 + (y−2)2 = 32
S = (0,2) − środek , r = 3 − promień
10 mar 09:43
Basia ;): dzięki

a czy mogłabyś sprawdzić moje rozwiązanie przykładu b)
b) x
2+y
2+10x+2y+25=0
wychodzi mi tak:
(x−5)
2+(y−2)
2=2
2
S(5,2) r=2
10 mar 10:35
Nikka: x2 + 10x + 25 + y2 + 2y + 1 − 1 = 0
(x + 5)2 + (y + 1)2 = 1
S (−5,−1) r = 1
10 mar 10:41