matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Damian:
Mam prosbe... Wykaz ze ciag (a
n
) jest rosnacy) a
n
=4n−5 a
n
+
1
=4(n+1)−5=4n−1 4n − 5−(4b−1)=4n−5−4n+1=−4<0 Czy to zadanie jest dobrze zrobione
nie powinno byc 4n+4−5=4n−1?
10 mar 19:20
Damian:
tam w ostatnim w nawiasie ma być "(4n−1)"
10 mar 19:21