Wielomiany
Godzio: Mam takie zadanko, nie wiem kompletnie jak się za nie zabrać:
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x4 + x3 − 3x2 − 4x − 4 jest
wielomianem R(x) = x3 − 5x + 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
F(x) = x2 − 4
jedynie co zapisałem to :
W(x) = (x4+x3−3x2−4x−4)H(x) + x3 − 5x + 1 = (x2−4)(x2+x+1)H(x) + x3 − 5x +1
W(x) = (x2−4)G(x) + ax + b
I co dalej ?
10 mar 23:49
:(: Ja jestem bardzo słaba z matematyki.....pomożesz mi zrobić moje zadania

Plissss
10 mar 23:53
Basia:
(x2−4)(x2+x+1)*H(x)+x3−5x+1 = (x2−4)G(x)+ax+b
dla x=2
23−5*2+1=2a+b
dla x=−2
(−2)3−5*(−2)+1=−2a+b
dalej już sobie poradzisz bez wątpienia
10 mar 23:57
Godzio: a to można sobie tak podstawić ?
10 mar 23:59
Eta: Nie tylko można.... ale trzeba
10 mar 23:59
Godzio: a no tak bo to jest ten pierwiastek

już wiem dzięki wielkie
11 mar 00:01