Katy wpisane, srodkowe i dopisane
Human: witam
Wiedzac, ze miary katow trojkata ABC wpisanego w okrag wynosza |∡A|=40o, |∡B|=70o, wyznacz
miare kata miedzy prosta AB i styczna do okregu o wierzcholu C trojkata ABC.
Pomoze ktos?
10 mar 22:37
Human:
10 mar 22:57
Godzio:
10 mar 23:00
Eta:

wystarczy , ten rysunek? ......

β=........
10 mar 23:03
Godzio: w złą stronę zrobiłem
10 mar 23:05
Eta:
10 mar 23:06
Human: a to sie jakos liczy?
Czy tylko tak na rysunku? Bo w szkole liczylismy z zaleznosci..
10 mar 23:17
Human: ?
10 mar 23:24
Human: jakie obliczenia tu?
10 mar 23:32
Human: Ps wynik to 30o
10 mar 23:33
Eta:
a ile wynosi suma miar kątów w każdym trójkącie?
10 mar 23:35
Human: 180
o Wiem o tym, jak tak sprawdzam to widze ze sie zgadza − β=50
o , tyle ze wynik w
odpowiedziach z tylu ksiazki to 30
o
10 mar 23:37
Human: Eta, co na to powiesz?
10 mar 23:47
Eta:
Hmmm..... sprawdź jeszcze , czy dobre miary kątów podałeś
Bo inaczej , to odp; jest β= 50o
10 mar 23:49
Human: Sprawdzone, dane podane dobrze. Ja tez to tak wyliczylem i mysle ze jest dobrze. No coz..
czasem w odpowiexdziach zdazaja sie bledy
10 mar 23:53
Bogdan:

α + β = 70
α + γ = 70
− −−−−−−−−−
β − γ = 0 ⇒ β = γ
β + γ = 40 ⇒ β = γ = 20 i α = 50
y = 90 − α = 40
z = 180 − 70 = 110
x = 180 − 40 − 110 = 30
11 mar 00:03
Eta:
Witaj
Bogdanie
No to się walnęłam , ale nie widzę gdzie?
miary których kątów były podane?...... coś źle odczytałaam?
11 mar 00:09
Godzio: bo to promień pada pod kątem prostą na styczną a nie bok
11 mar 00:11
Bogdan:
Witam
Eto 
, źle został przyjęty kąt prosty, nie jest on zawarty między bokiem AC
i styczną
11 mar 00:11
Eta:
No tak, oczywista−oczywistość
11 mar 00:13