matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
xyz:
I jeszcze mam prośbę może mi ktoś sprawdzić czy dobrze obliczyłam? 1. a)3x(x−5)−3x(x+7)=72 (wynik wyszedł mi−2) b)(x−2)
3
−3x(2−x)=x
2
(x−3)+10 (3)
x
2
x+1
c)
+3=
+
(0≠−32)
5
3
5
2. a)2|X+8|>4(3+X) (x<2 i x<−4,6)
1
b)10−7x≤|4x+9| (x≥0,09 i x≥6
)
3
1
1
c)9x−3≥3|x−4| (x≥1
i x≥1
)
2
4
10 mar 07:25
Michał Kas:
1 a) tak b) tak c) tak 2
2
a) x≥0 tak x<0 x<−4
nie
3
b) 2 dobrze
1
c) x≥−1
DRUGI DOBRZE
2
10 mar 12:04