matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo<3 Wojtek: Dobry wieczór emotka Być może ktoś się skusi na zadanie z prawdopodobieństwa emotka Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy losowo kojeno trzy bez zwracania .Oblicz prawd. zdarzenia: a)A− liczba wylosowana za drugim razem będzie parzysta b)B− trzecią liczbą będzie 2
10 mar 22:40
Wojtek: podpunkt b) zrobiłem
10 mar 22:43
Wojciech: Nie jestem pewien, ale sugeruję metodę drzewka. Trzeba rozważyć dwa przypadki : 1) czy pierwszą wybraną liczbą będzie liczba parzysta − licząc osobno dla tego przykładu, prawdopodobieństwo wg mnie wynosi 3/18 2) pierwszą liczbą nie będzie liczba parzysta − osobno dla tej sytuacji wychodzi mi prawdopodobieństwo 5/18 Wracając do drzewka: w pierwszym rozwidleniu mamy 5/9 (bierzemy nieparzystą) i 4/9 (parzysta) Dla 5/9 musimy dobrać parzystą więc mamy szansę 4/8. Dla 4/9 mamy szansę kolejnej parzystej 3/8. Licząc całkowite prawdopodobieństwo: P(A)= 5/9 * 4/8 + 4/9 * 3/8 = 4/9 Dziwnie się składa bo 4/9=8/18 czyli suma prawdopodobieństw dla 1) i 2) przypadku, więc może nie jest najgorzej. Jeśli masz do tego zadania odpowiedź to podaj (ale raczej wtedy byś się nie pytał). Dla b) wychodzi mi P(B)=1/9
10 mar 23:24
Wojtek: Odpowiedzi niestety nie mam do tych zadań. Mógłbyś mi napisać jak obliczyłeś podpunkt b? Mi w ogóle inaczej wyszło i jest to złe rozwiązanie ... Dzięki za pomoc.
10 mar 23:36
Wojciech: No więc na b) Ω = 9*8*7 (wybieramy dziewięć, potem osiem, potem siedem) B = 8*7*1 (wybieramy 8 liczb oprócz 2, siedem pozostalych i teraz dwójkę) P(B) = 1/9
15 mar 18:37