Prawdopodobieństwo<3
Wojtek: Dobry wieczór

Być może ktoś się skusi na zadanie z prawdopodobieństwa

Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9} wybieramy losowo kojeno trzy bez zwracania .Oblicz prawd.
zdarzenia:
a)A− liczba wylosowana za drugim razem będzie parzysta
b)B− trzecią liczbą będzie 2
10 mar 22:40
Wojtek: podpunkt b) zrobiłem
10 mar 22:43
Wojciech: Nie jestem pewien, ale sugeruję metodę drzewka.
Trzeba rozważyć dwa przypadki : 1) czy pierwszą wybraną liczbą będzie liczba parzysta − licząc
osobno dla tego przykładu, prawdopodobieństwo wg mnie wynosi 3/18
2) pierwszą liczbą nie będzie liczba parzysta − osobno dla tej sytuacji wychodzi mi
prawdopodobieństwo 5/18
Wracając do drzewka:
w pierwszym rozwidleniu mamy 5/9 (bierzemy nieparzystą) i 4/9 (parzysta)
Dla 5/9 musimy dobrać parzystą więc mamy szansę 4/8. Dla 4/9 mamy szansę kolejnej parzystej
3/8.
Licząc całkowite prawdopodobieństwo:
P(A)= 5/9 * 4/8 + 4/9 * 3/8 = 4/9
Dziwnie się składa bo 4/9=8/18 czyli suma prawdopodobieństw dla 1) i 2) przypadku, więc może
nie jest najgorzej. Jeśli masz do tego zadania odpowiedź to podaj (ale raczej wtedy byś się
nie pytał).
Dla b) wychodzi mi P(B)=1/9
10 mar 23:24
Wojtek: Odpowiedzi niestety nie mam do tych zadań. Mógłbyś mi napisać jak obliczyłeś podpunkt b? Mi w
ogóle inaczej wyszło i jest to złe rozwiązanie ...
Dzięki za pomoc.
10 mar 23:36
Wojciech: No więc na b)
Ω = 9*8*7 (wybieramy dziewięć, potem osiem, potem siedem)
B = 8*7*1 (wybieramy 8 liczb oprócz 2, siedem pozostalych i teraz dwójkę)
P(B) = 1/9
15 mar 18:37