prad
1dno zadanie z fizyki: Potrzebuje pomocy w jednym zadaniu z fizyki
Jakie jest natężenie prądu płynącego przez spirale żarówki na której jest opis 60W, 230V oraz
jaki opór ma żarówka kiedy się świeci.
10 mar 16:43
anmario: Dane:
Moc: P=30W
Napięcie: U=230V
Natężenie: I=?
Opór : R=?
Wzór na moc prądu
P=U*I zatem I=PU
Wzór na opór (prawo Ohma)
R=UI
Mam nadzieję, że dane podstawisz samodzielnie, pozdrawiam.
10 mar 17:18
1dno zadanie z fizyki: P = 60 W = 60 J/s
U = 230 V
I = ?
R = ?
P = U*I
I = P/U
I = 60 J/s / 230 V
I = 0,26 A
I = [J/s/V = [V*A*s/s/V] = [A]
R = U/I
R = 230 V/0,26 A
R = 884,6 oma
czy to będzie coś takiego ?
10 mar 17:22
anmario: O ile obliczenia są poprawne to tak.
10 mar 17:27
1dno zadanie z fizyki: ale ogólnie wszystko dobrze zastosowane?
10 mar 17:28
anmario: Z tym, że obliczanie jednostki lepiej tak:
10 mar 17:30
1dno zadanie z fizyki: I = [J/s/V = [V*A*s/s/V] = [A]
nie tego wzoru nie będę używał
10 mar 17:42