Prawdopodobieństwo
lu : ): W koszu jest 5 gruszek i 4 jabłka z kosza wybieramy losowo 4 owoce. Oblicz
prawdopodobieństwo,że wylosujemy 2 gruszki i 2 jabłka
Ja to zrobiłam tak...
i co dalej
10 mar 19:16
Basia:
| | | |
no a jaka jest |Ω| ? z 9 wybierasz 4 czyli | |
| | |
10 mar 19:32
10 mar 19:46
natallica: ja narysowałam sobie drzewko z którego wynika, że:
5/9 x 4/8 = 20/72 = 5/18 prawdopodobienstwo ze wydadna 2 gruszki
4/9 x 3/8 = 12/72 = 1/6 prawdopodobienstwo ze wypadna 2 jablka
8 kwi 21:51
Gustlik: Natallica, proponuję abyś nauczyła się kombinatoryki. Ja wiem, że to wina Twojej nauczycielki,
która wpoiła Ci, że z Warszawy do Piaseczna jedzie się przez Nowy Jork, bo inaczej nie można,
ale proponuję zajrzyj na stronę
https://matematykaszkolna.pl/strona/i20.html, bo komplikujesz sobie życie tymi drzewkami, a na maturze
czasu jest niewiele. Gorąco pozdrawiam.
9 kwi 00:06