....
Hania =): Stosunek odpowiednich boków dwóch wielokątów podobnych jest równy 5:7. Pole mniejszego
wielokąta jest równe 50 cm2. Oblicz pole większego wielokąta
10 mar 20:22
Basia:
Jeżeli stosunek boków = s ⇒ stosunek pól = s2
10 mar 20:28
Eta:
| | 5 | |
skala podobieństwa k= |
|
|
| | 7 | |
P
1−− pole większego wielokąta
P
2= 50
to P
1= ......... dokończ
10 mar 20:30
Hania =): no ii.? co dalej?
10 mar 20:30
Hania =): 49P2=1250 tak ma byc
10 mar 20:33
Eta:
Omg

tak ma być:
| | 50*49 | |
P1= |
| = 2*49= 98 cm2 |
| | 25 | |
10 mar 20:37
Hania =): dziekuje
10 mar 20:41
Eta: 
Echhh
Hania
10 mar 20:42