wzajemne połozenie prostej l i okregu o
majka: okresl wzajemne polozenie prostej l i okregu o jesli
f)o:x
2+y
2+4x+6y+8=0 l:y=
53x−5
10 mar 14:19
Iza: Podstaw do równania okręgurówn. prostej l. W pierwszym przypadku wyjdzie równanie kwadratowe, z
którego wynika, że prosta przecina okrąg w dwóch punktach.
10 mar 14:35
majka: ALE TAM WLASNIE WYCHODZA TAKIE LICZBY DZIWNE

MOZE MI KTOS TO
ROZWIAZAC?
10 mar 16:59
Iza: x2+(1/2)2 −6x=0
x2+(1/4)x2−6x=0
(5/4)x2−6x=0 /*4 {aby lepiej się liczyło}
5x2−24x=0
rozkładamy:
5x(x−24/5)=0 wtedy i tylko wtedy gdy 5x=0 czyli x=0 lub x=24/5 czyli x=4 i 4/5
10 mar 17:09
k:
7 mar 17:24