Bardzo prosze o pomoc
Z punktu P, ktorego odleglosc od srodka O okregu jest rowna 5 cm, poprowadzono styczna do
okregu w punkcie K oraz sieczna przecinajaca okrag w punkcie K oraz sieczna przecinajaca okrag
w punktach A i B. Wiedzac, ze promien okregu ma dlugosc 3cm i |BP| : |AP|==3:2 , oblicz
dlugosc odcinka AB.
zazwyczaj wiem jak sie za zadanie zabrac i zanim opublikuje tutaj, probuje wiele razy rozwiazac
je. Za to zadanie nie wiem jak sie zabrac.
|PO|=5 |BO|=3 |AO|=3 |BP| : |AP|==3:2
zmeczenie.
Z punktu P, ktorego odleglosc od srodka O okregu jest rowna 5 cm, poprowadzono styczna do
okregu w punkcie K oraz sieczna przecinajaca okrag w punktach A i B. Wiedzac, ze promien
okregu ma dlugosc 3cm i |BP| : |AP|==3:2 , oblicz dlugosc odcinka AB.
mam nadzieje ze ktos pomoze. Dziekuje z gory
| √8 | 2√2 | |||
to: x = | = | =23√6
| ||
| √3 | √3 |
β=180−α
| BP | 3 | ||
= | |||
| AP | 2 |
| 16 | 4 | |||
cos2α= | = | |||
| 5*36 | 5*9 |
| 2 | 2√5 | |||
cosα=− | = − | |||
| 3√5 | 15 |
| 12√5 | 4√5 | |||
x = | = | |||
| 15 | 15 |
| 16 | 4 | 2 | ||||
cos2α= | = | = | ||||
| 6*36 | 6*9 | 3*9 |
| √2 | √6 | |||
cosα=− | = − | |||
| 3√3 | 9 |
| 6√6 | ||
x = | ||
| 9 |
| 2√6 | ||
x = | ||
| 3 |
wiedzialem ze zawsze mozna na was liczyc
juz nie trzeba. No nic. Pozostaje mi cwiczyc geometrie