wielomiany
Piotr: Dany jest wielomian W(x) = x2( x − 3 ) − 4x ( x − 3 ) − 5( x − 3 ). Rozłóż ten wielomian na
czynniki stopnia pierwszego i podaj jego pierwiastki.
nie wiem czy w dobry sposób zacząłem :
w(x) = x3 − 3x2 − 4x2 + 12 − 5x + 15
w(x) = x3 − 7x2 − 5x +27
w(x) = x ( x2 − 7x − 5 ) + 27
jezeli zle to prosze o poprawienie mnie a jesli ok to co robic z tym dalej... obliczyc delte
czy co...
10 mar 18:37
Basia: to co zrobiłeś jest rachunkowo poprawne, ale nic Ci nie da
wyłącz od razu przed nawias wyrażenie (x−3)
napisz co dostałeś i czy wiesz co dalej
10 mar 18:39
Piotr: nie wiem kurde...:(
10 mar 18:45
Piotr: (x−3) (x2 − 4)
10 mar 18:49
Piotr: (x−3) (x
2 − 4x − 5) tak bedzie

?
10 mar 18:54
Piotr: delta = 36
x1 = 5
x2 = −1
10 mar 18:56
Piotr: jezeli to nie o to chodzi to ja kompletnie nie wiem co zrobic w tym zadaniu

?
10 mar 18:58
Sabin:
Dobrze robisz, tylko jeszcze teraz te funkcje kwadratowa zapisz w postaci iloczynowej, czyli
a(x − x1)(x − x2)
10 mar 18:59
Piotr: (x−3) (x−5) (x+1) tak

?
10 mar 19:03
Piotr: czyli pierwiastki były by x
1 = 3 x
2 = 5 x
3 = −1
10 mar 19:04
Sabin: Dokładnie tak.
10 mar 19:05
Piotr: dzieki... najlepsze forum pozdro
10 mar 19:06