pole i obwóg okręgu
ccc: Oblicz pole okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie prostokątnym, którego przyprostokątne są
długości 6dm i 8dm
10 mar 18:23
Eta:
okrąg nie ma pola

Masz obliczyć pola tych kół !
c
2= 36+64= 100 => c= 10
P(koła op)= πR
2
P(koła wp.}= πr
2
dokończ.....
10 mar 18:27
ccc: Przepisałam zadanie dokładnie tak jak podał mi nauczyciel więc jego błąd...
10 mar 18:33
Eta:
10 mar 18:35
ccc: No do tego doszłam już sama tylko nie wiem jak wyliczyć r przy kole wpisanym... to jest 13
h ?
10 mar 18:37
ccc: Dlaczego a+b−c?
10 mar 18:38
Eta:

b−r+a−r= c
2r= a+b−c
10 mar 18:48
ccc: dzięki wielkie
10 mar 19:07