walec
aaaa: Leśnik gromadzi wodę deszczową. Puszką w kształcie walca o promieniu podstawy 10 cm i wysokości
25 cm przelewa zgromadzoną wodę ze zbiornika do pustej beczki w kształcie walca o średnicy
podstawy 100 cm. Po ostatnim deszczu udało mu się przelać tylko 10 puszek wody. Oblicz
wysokość w beczce jeśli udało mu się przelać 10 puszek?
10 mar 07:57
Szymek:
Walec 1 :
R
1=10cm; H
1=25cm
V
1=πr
2H
V
1=π(10cm)
2*25cm=π2500cm
3
Ilość wody zebranej w 10 puszkach wynosi 10*V
1=10*π2500cm
3=π25000cm
3
Walec 2 :
R
2=100cm, do wzoru V
2=πR
22*H
2; ale V
2=10*V
1
czyli:
π 25000cm
3=π(100cm)
2*H
2
| | π25000cm3 | |
H2= |
| =2,5cm |
| | π10000cm2 | |
Odp.: Wysokość zebranej wody w beczce wynosi 2,5 cm.
10 mar 13:42
zal mi cie: Szymek zwaliłeś to... R2 to 50 cm bo to promień. A srednica ma razem 100cm nobie.
17 mar 19:16
zal mi cie: Wogole po co pisać takie gowno. Chyba zeby inni to zwalili w PD.
Poprawka: r=50cm
H2 = 25000cm3π/2500cm2π = 10cm.
W oryginale właściwa odpowiedź to: poziom wody w beczce wzrósł o 1dm.(kto nie kojarzy −
1dm=10cm)
Wstyd sajmon.
17 mar 19:25